Šehović najavio razgovore o povećanju zarada na UCG i pomoć profesorici Milošević
Damir Šehović

Šehović najavio razgovore o povećanju zarada na UCG i pomoć profesorici Milošević

Tokom današnjeg konsultativnog saslušanja u Skupštini Crne Gore povodom statusa provjetnih radnika, ministar prosvjete dr Damir Šehović najavio je da narednih dana, nakon odluke o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, da Ministarstvo prosvjete očekuju i novi razgovori u vezi sa povećanjem zarada zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore. Ministar je istakao da vjeruje da će se stvoriti preduslovi za povećanje zarada na UCG.

Tokom razmatranja aktuelne situacije u vezi sa  profesoricom podgoričke gimnazije Jasminkom Milošević, ministar je rekao da je već održan sastanak sa profesoricom.

"O tome nijesmo htjeli u medijima, već u direktnoj komunikaciji sa gospođom Milošević. Jer korišćenje ovakvih teških slučajeva u dnevnopolitičke svrhe katkad prevazilazi svaku mjeru dobrog ukusa", kazao je Šehović.

Na početku je istaknuto da Profesorica ima punu normu, a time i pravo na punu zaradu u gimnaziji „Slobodan Škerović“.

"Sa nivoa Vlade za organizaciju Filozofske olimpijade, preko Ministarstva nauke i Ministarstva prosvjete, uplaćeno je oko 1 800 eura. To je, kako je navedeno, više nego što se inače dodjeljuje nevladinim organizacijama mimo konkursa za NVO, koji se svake godine raspisuje. Dodatno, godišnji konkurs Ministarstva prosvjete za finansiranje NVO, koji je bio na nivou od oko 350 hiljada, u ovom slučaju nije iskorišćen", saopšteno je.

Kako pak dugovanja koja se pominju u javnosti kada je riječ o ovom slučaju, desetostruko prevazilaze čak i maksimalni iznos koji je Ministarstvo prosvjete eventualno moglo odobriti mimo konkursa, ministar je danas saopštio da je organizovan susret sa profesoricom i upravom podgoričke gimnazje, upravo kako bi se utvrdile okolnosti koje su prouzrokovale tolika dugovanja.

Dogovoreno je da se Ministarstvo angažuje na premještaju Profesorice na radno mjesto u Baru, ukoliko se za to otvore mogućnosti. Ministar je rekao i da su gospođi Milošević predočeni  propisima dozvoljeni iznosi koji se mogu uplatiti u slične svrhe, na čemu će se takođe raditi, i to prvenstveno zbog entuzijazma Profesorice i te nevladine organizacije.

"Uvažavajući ipak ne samo zakonsku već i ljudsku dimenziju ovog slučaja, Ministarstvo i Gimnazija „Slobodan Škerović“ su se angažovali i dodatno, kako bi se i na druge načine pokušala olakšati situacija u granicama realnog i mogućeg", zaključio je ministar.

Šehović je dalje napomenuo značajne pomake koji za za kratak period načinjeni u oblasti prosvjete, a oni posebno dobijaju na značaju kada se posmatraju u okviru izuzetno velikog sistema kakav je sistem prosvjete koji ima preko 13 000 zaposlenih. 

Tako su predstavnici Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete usaglasili prijedlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ. 

Takođe, predloženo je povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz Stambenu zadrugu „Solidarno“, kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700.000 eura godišnje. 

Dodatno, ukupno gledano, Vlada Crne Gore je od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti. Stambena zadruga „Solidarno“ je do sada, uz podršku Vlade Crne Gore, samo kroz kolektivnu gradnju uspjela da izgradi i preda na korišćenje preko 700 stambenih jedinica i to u 12 opština.

Na kraju, napomenuto je da je aktuelan i Fond za kvalitet i talente, putem koga će do kraja ove godine biti dodijeljeno oko 500 nagrada najboljim nastavnicima i učenicima, kao i prošle godine. Samo za ovu namjenu izdvaja se oko pola miliona eura godišnje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.