Veliki šumski požari u Australiji: Desetine hiljada stanovnika pobjeglo u skloništa
Foto: AFP

Veliki šumski požari u Australiji: Desetine hiljada stanovnika pobjeglo u skloništa

Desetine hiljada Australijanaca pobjegli su u skloništa nakon što su vlasti upozorile da je prekasno za evakuaciju područja pogođenih šumskim požarima koji su poharali australsku istočnu obale.

Vlasti su objavile 14 upozorenja u Novom Južnom Velsu, a do sada je zabilježeno više od 85 požara širom te države, od kojih 46 nije pod kontrolom, javlja BBC.

Uslovi su "katastrofalni", kažu zvaničnici, zbog kombinacije bez presedana - visoke temperature i snažnih vetrova.

Požar koji je izbio poslijepodne u sjevernim predgrađima Sidneja blokirao je izlazne rute za dio stanovnika.

"Ovo će se samo pogoršati tokom popodneva jer će vremenski uslovi biti sve gori, a pogotovo će ojačati vjetrovi", rekao je povjerenik ruralne vatrogasne službe u Novom Južnom Velsu Šejne Ficsimons novinarima u Sidneju.

Ficsimons je kasnije objavio da je jedan vatrogasac doživio srčani udar, ali se za sada ne zna kakvo je njegovo stanje.

U šumskim požarima u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu poginule su tri osobe toekom vikenda, a uništeno je više od 150 domova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.