Donatorsko koordinaciona konferencija

Veljović na donatorsko koordinacionoj konferenciji

"U oktobru smo rasvijetlili pet ubistava, država pokazuje snagu u stvaranju bezbjedne sredine za život"

Država pokazuje snagu u svom punom kapacitetu u stvaranju još sigurnije i bezbjednije sredine za život naše djece, poručio je direktor Uprave policije Veselin Veljović na današnjoj Donatorsko koordinacionoj konferenciji na kojoj učestvuju predstavnici ambasada i međunarodnih organizacija, kao podrška crnogorskoj policiji u unaprjeđenju ukupnih kapaciteta u postizanju rezultata u važnim oblastima pregovaračkog procesa.

Veljović je istakao da kontinuitet susreta u ovom formatu pokazuje odlučnost da se "zajednički borimo protiv bezbjednosnih izazova, koji u svom savremenom obliku prevazilaze nacionalne kapacitete suprotstavljanja i zahtijevaju regionalne i međunarodne odgovore".

"Ovo je prilika da zajedničkim naporima i raspoloživim resursima i njihovom adekvatnom primjenom ostvarimo što veću efikasnost i veći stepen sinergije, kako bi na najbolji način zadovoljili potrebe reformskih procesa, te ojačali kapacitete crnogorske policije", istakao je Veljović.

veljovic

Veljović

Cilj Konferencije je kako je naveo da se ostvari veći stepen koordinacije i spriječi nepotrebno preklapanje namjenskih projekta, kao i da se definišu prioriteti materijalno tehničkog opremanja i stručnog usavršavanja, i na taj način unaprijede ukupni potencijali policije u postizanju rezultata u važnim oblastima pregovaračkog procesa.

"Kontinuitet susreta u ovom formatu, pokazuje odlučnost da se zajednički borimo protiv bezbjednosnih izazova, koji u svom savremenom obliku, prevazilaze nacionalne kapacitete suprotstavljanja i zahtijevaju regionalne i međunarodne odgovore. Dozvolite da konstatujem da je Uprava policije posebno od uspostavljanja nove organizacione strukture ostvarila mjerljive rezultate, što već sada opravdava odluku institucionalne reorganizacije i novog koncepta postavke službe.

Posljednji Izvještaj Evropske komisije za poglavlja 23. i 24. konstatuje ostvareni napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodne policijske saradnje, istovremeno su identifikovani određeni izazovi i date smjernice za efikasnije ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja.

Stoga smo, cijeneći sugestije i ekspertizu naših međunarodnih  partnera, posebnu pažnju posvetili analizi uočenih nedostataka i mjerama koje je neophodno preduzeti u cilju njihovog prevazilaženja i sačinili Plan aktivnosti sa prioritetnim potrebama za unaprjeđenje materijalnih i kadrovskih kapaciteta a samim tim i sveukupnog rada Uprave policije i efikasnijem ispunjenju privremenih mjerila", kazao je Veljović.

49053965652fb59788d46o

Uvjeren je da će nastavak projektnih aktivnosti doprinijeti unapređenju sveukupne saradnje, koja podrazumijeva i osnaživanje komunikacije i koordinacije ka usklađivanju aktivnosti sa realnim potrebama, što konačno dovodi do konkretnih i održivih rezultata.

"Plan aktivnosti koji smo sačinili pokazuje spremnost da u periodu pred nama nastavimo rad na unapređenju sopstvenih kapaciteta i suočavanju sa prepoznatim nedostacima za efikasniji rad, ali i posvećenost da se prema dobijenim sredstvima i ostvarenoj saradnji sa zemljama i organizacijama iz kojih dolazite, odnosimo odgovorno i sa posebnim pijetetom.

Smatram da je današnja Donatorsko-koordinaciona Konferencija prilika da uložimo zajednički napor da resursima kojima raspolažemo i njihovom adekvatnom primjenom ostvarimo što veću efikasnost i efektivnost i veći stepen sinergije, kako bi na najbolji način zadovoljili potrebe reformskih procesa, te ojačali kapacitete crnogorske policije.

Vjerujem da će Konferencija doprinijeti i krajnjem cilju kreiranja Mape donatora, koja će nam svima pružiti  jasniji uvid u planove, ali i samu dinamiku procesa sprovođenja projektnih aktivnosti", kazao je direktor Uprave policije.

On je dodao da Uprava policije svim diplomatskim predstavništvima i međunarodnim partnerima dostavlja tromjesečne izvještaje sa ostvarenim rezultatima u najvažnijim oblastima djelovanja.

"Uz podsjećanje da smo samo u oktobru rasvijetlili pet ubistava od kojih su neka iz prethodnog perioda, da ostvarujemo progres po svim linijama rada, da je otvoren značajan broj istraga od strane Sektora za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i iz oblasti privrednog kriminaliteta i ne manje važno da smo efikasnom akcijom policije identifikovali odgovorno lice za prijetnje novinarima portala IN4S i dopisnika Glas Amerike. Uprava policije će nastaviti još efikasnije u realizaciji utvrđenih prioriteta i planiranih aktivnosti. Vjerujem da i naši uvaženi partneri prepoznaju progres i ostvarene rezultate policijske organizacije", kazao je Veljović.

orav

Orav

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav uputio je čestitke na organizovanju ovog značajnog događaja i istakao prednost i otvorenost policije Crne Gore na preduzimanju inicijative, kao i na potencijalu za upravljanje donatorskom podrškom.

"Današnje prisustvo mnogobrojnih bilateralnih donatora, međunarodnih organizacija i partnerskih zemalja pokazuje da se snažno zalažemo za zajedničko nastojanje, da pružimo podršku policiji Crne Gore kako bi se približila svom cilju, članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Orav.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.