Za osam mjeseci odobreno više od tri milijarde eura kredita
Foto: Ilustracija

Prema podacima Centralne banke

Za osam mjeseci odobreno više od tri milijarde eura kredita

Banke su u prvih osam mjeseci ove godine odobrile kredite od ukupno 3,03 milijarde eura, što je rast od jedan odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na isti period prošle godine odobreno je 0,7 odsto manje kredita.

“Kada se zbog uporedivosti iz podataka za avgust prošle godine isključe Atlas i Invest banka Montenegro (IBM), koje nijesu dio statistike za avgust ove godine, odobreni krediti su na godišnjem nivou porasli 6,4 odsto“, navodi se u Biltenu.

Iz CBCG su podsjetili da je IBM iz monetarne statistike isključen od januara, a Atlas banka od aprila.

Odnos između kredita i depozita na kraju avgusta nije promijenjen u odnosu na isti periodu prošle godine i iznosio je 0,86.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 77,4 odsto.

Ukupni depoziti su u avgustu u odnosu na jul porasli 3,4 odsto i iznosili su 3,54 milijarde eura.

Oročeni depoziti činili su 29,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 70,6 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.