Nova tehnologija pomoću otiska prsta može da otkrije da li je neko koristio drogu
Foto: Ilustracija

Nova tehnologija pomoću otiska prsta može da otkrije da li je neko koristio drogu

Nova tehnologija pomoću otiska prsta može da otkrije da li je neko nedavno koristio heroin, čak i ako je nakon toga oprao ruke.

Napredna tehnologija mogla bi da pomogne policiji da identifikuje korisnike droge i dilere. Forenzički test koji su razvili naučnici u Velikoj Britaniji može razlikovati one koji su uzeli drogu klase A ili su nenamjerno stupili u kontakt sa njom rukujući se sa nekim drugim, ko je sa njom bio u kontaktu.

Istraživači sa Univerziteta u Sureju uspjeli su da naprave alat koristeći uzorke otisaka prstiju od 10 pacijenata koji su zatražili liječenje na klinici za rehabilitaciju, a koji su koristili heroin ili kokain u prethodna 24 sata.

Učesnici su trebali temeljno da operu ruke sapunom i vodom prije stavljanja rukavica za jednokratnu upotrebu na deset minuta kako bi se ruke znojile i pružile još jedan uzorak otiska.

Isti postupak je sproveden sa 50 volontera koji su se izjasnili kao osobe koje ne koriste narkotike, što je omogućilo naučnicima da razlikuju uzorke.

"Naš tim sa Univerziteta u Sureju vjeruje da će tehnologija koju razvijamo skratiti put onima kojima je pomoć potrebna da bi pobijedili zavisnost. Takođe vjerujemo da tehnologija ima primjenu i u drugim oblastima, poput potvrđivanja da li pacijent uzima lijekove", izjavila je dr Melani Bejli, koautorka članka objavljenog u časopisu "The Journal of Analitical Toxicology".

"Rezultati do kojih smo došli pokazali su da je ova neinvazivna i inovativna tehnologija dovoljno osjetljiva da prepozna heroin, čak i nakon što su osobe oprale ruke. Ono što je najvažnije, naša studija pokazuje da je proces pranja ruku važan pri pokušaju identifikacije osobe - korisnika heroina", dodala je saradnica Katja Kosta.

Tim je ranije primenio sličnu tehnologiju za otkrivanje znakova upotrebe kokaina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.