Foto: Skupština CG

Brajović otvorio skup SB o jačanju saradnje parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

"Kvalitetna kontrolna i nadzorna uloga među najvažnijim funkcijama parlamenta"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas u Podgorici Završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija.

Kako je saopšeno iz Skupštine CG, riječ je o trodnevnom događaju  u organizaciji Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, i Svjetske banke, koja pruža platformu stručnjacima iz parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija kako bi, između ostalog razmijenili prakse i saželi strategije i tehničke pristupe u jačanju međusobne saradnje.  

Brajović je u svom izlaganju istakao značaj aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije, koja je u prethodnom periodu značajno doprinijela povezivanju parlamentaraca u našem regionu, kao i doprinos Svjetske banke i njihovih eksperata, koji u kontinuitetu pružaju podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u brojnim oblastima.

Govoreći o saradnji Skupštine Crne Gore i Državne revizorske institucije, Brajović je rekao da je dosadašnji zajednički rad zasnovan je na principima uzajamnog povjerenja, nezavisnosti i obostranom interesu, u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima.

"S tim u vezi, želio bih da podsjetim da su Skupština Crne Gore i Državna revizorska institucija u maju 2018. godine potpisale Protokol o saradnji. Tim protokolom između ostalog izražena je spremnost za dalje unaprjeđenje međusobne saradnje, u cilju ostvarivanja djelotvorne budžetske kontrole i promovisanja odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija", naglasio je predsjednik Skupštine Crne Gore

Brajović je u zaključku izrazio uvjerenje da kvalitetna kontrolna i nadzorna uloga među najvažnijim funkcijama parlamenta, predstavlja jedan od preduslova za razvoj istinske parlamentarne demokratije, i da je na tom zadatku od velikog značaja saradnja sa vrhovnim revizorskim institucijama. 

Regionalna radionica u organizaciji Svjetske banke i podršku Povjereničkog fonda jačanja odgovornosti i fiducijarnog okruženja (SAFE), koji su osnovali Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Evropska komisija, nastavak je regionalne konferencije Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana i vrhovnih revizorskih institucija, održane u maju 2019. godine u Tirani.

Na otvaranju današnjeg skupa govorio je takođe šef kancelarije Grupacije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Emanuel Munjoz Salinas, uz moderiranje višeg specijaliste za upravljanje iz Grupacije Svjetske banke Mičela O’Brajena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.