Zatvorenik nakratko umro pa tražio da mu ukinu doživotnu kaznu: Odslužio sam svoje
Foto: Ilustracija

Zatvorenik nakratko umro pa tražio da mu ukinu doživotnu kaznu: Odslužio sam svoje

Američki sud odbacio je zahtjev osuđenika koji je tvrdio da je odslužio doživotnu kaznu, jer je nakratko proglašen mrtvim.

Bendžamin Šrejber (66) osuđen je na bezuslovnu doživotnu kaznu zatvora pošto je 1996. nasmrt pretukao jednog muškarca, pišu američki mediji.

Tvrdio je da je odslužio doživotnu zatvorsku kaznu jer mu je prije četiri godine, tokom operativnog zahvata stalo srce. Ljekari su ga nakon toga reanimirali.

Sud je odbacio Šrejberov zahtjev uz obrazloženje da, iako je originalan, nije dovoljno uvjerljiv.

Pojasnili su kako je "malo vjerovatno" da je umro, s obzirom na činjenicu da je potpisao medicinske dokumente i potvrde pošto se oporavio od operacije.

Godine 2015. zbog problema s bubrežnim kamencima Šrejber je dobio sepsu, pa je tokom operacije došlo do komplikacija, a doktori su morali daga oživljavaju.

Međutim, nakon uspješnog oživljavanja, potpuno se oporavio pa je vraćen u zatvor na izdržavanje kazne.

Osuđenik je u žalbi podnesenoj prošle godine naveo da su ga ljekari oživjeli protiv njegove volje i pojasnio kako smatra da je njegova kratka smrt značila da je, s tehničkog aspekta, odslužio svoju kaznu.

Međutim, u sudskom obrazloženju stoji da se kazna smatra odsluženom tek pošto smrt i zvanično proglasi mrtvozornik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.