Malecki Merkur prešao preko ogromnog Sunčevog diska
Foto: Beta/AP

Mini pomračenje

Malecki Merkur prešao preko ogromnog Sunčevog diska

Pri današnjem minijaturnom pomračenju Sunca minijaturna planeta Merkur prešala je preko ogromnog Sunčevog diska, što se rijetko viđa.

Ljubitelji astronomije su s filterima za Sunčevu svjetlost preko dvogleda i teleskopa pokušavali da uoče Merkur - malu crnu tačkicu, kako prelazi između Zemlje i Sunca.

Ta pojava se u Srednjoj i Južnoj Americi i na istoku SAD i u Kanadi mogla posmatrati čitavih pet sati, ali drugdje u svijetu gotovo da nije, osim u Aziji i Australiji, gde je trajala kraće.

Merkur je najmanja planeta Sunčevog sistema, najbliža Suncu. Sjledeći put će "pomračiti" Sunce tek 2032. godine, a Sjeverna Amerika će sljedeće "pomračenje", posle današnjeg, moći da vidi tek 2049. godine.

c46bfe5ee3420573eba54153a6f3e7b2

Foto: Beta/AP

U Kejp Kanaveralu, na Floridi, ljubitelji svemira su danas dobili dva spektakla: siluetu Merkura preko Sunčevog diska, dok je privatna akompanija "SpaceX" lansirala 60 malih satelita za svjetski internet-servis.

Kod Rta (Kejp) Kanaveral na Floridi, nalazi se "Svemirski centar Džon F. Kenedi" koji NASA koristi za lansiranje svemirskih letjelica i za druge poslove iz svemirskih programa SAD-a. U postorojenjima na tom području od 570 kvadratnih kilometara, otvorenim 1957. godine, radi 17.000 ljudi.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.