Rakočević: Strožije kazne za upotrebu oružja na veseljima
Foto: Ilustracija

Rakočević: Strožije kazne za upotrebu oružja na veseljima

Zbog nelegalnog korišćenja oružja na javnim skupovima i veseljima trebalo bi uvesti strožije kazne, kazao je kriminolog Velimir Rakočević.

Iako je šenlučenje strogo zakonom zabranjeno, Rakočević smatra da bi u tom smislu trebalo osmisliti dobru strategiju kako bi se taj problem riješio. 

Ističući da se problem može prevazići jedino promjenom svijesti građana, ali dok se to ne desi kaže da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku sudova.

“Sankcije nisu adekvatne imajući u vidu težinu delikta. Zakonom o javnom redu predviđen je prekršaj svakom ko puca na javnom skupu bez odobrenja i zato se može izreći kazna zatvora do 60 dana. Svaka upotreba oružja, što je suprotno zakonu je vrlo težak delikt  jer vrlo često izaziva konkretnu opasnost po život ljudi, i zbog toga bi trebalo razmisliti i sankcije da se pooštre", rekao je Rakočević.

On tvrdi da nam u rješavanju ovog problema nedostaje dobro osmišljena strategija, a kao jedan od važnijih uzroka šenlučenja, navodi i široku dostupnost oružja.

"Imajuci u vidu da se radi o klasičnom vidu organizovanog kriminaliteta, onda je ta dostupnost više izražena, zato sto mi po geostrateškom položaju predstavljamo tkz.južni kraj balkanske rute. Dakle, ne kao država gdje dolazi do krijumčarenja oružja, ali država preko koje prelaze određeni kanali krijumčarenja, i samim tim mogućniost da nešto od tog oružja ostane na našoj teritoriji“, pojašnjava Rakočević.

Podsjećamo,da je šenlučenje itekako dio sadašnjice pokazuje i događaj od nedavno kada je jedan ovakav metak pogodio ženu na veselju u Niksiću. 

Prema riječima Rakočevića danas je toga ipak manje nego što je nekada bilo.

"Ja se sjećam perioda kada je vjenčanje bilo u zgradi ondašnje opštine Titograd i to bi izgledalo kao da se zaratilo, dakle šenlučenje gdje ste morali da zaliježete da vas projektil ne bi pogodio, međutim ipak vremenom to se značajno smanjilo“, naveo je Rakočević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.