Vodostaj rijeka u porastu, u Broćancu se voda povukla za 40cm
Foto: Printscreen

Direktorat za vanredne situacije

Vodostaj rijeka u porastu, u Broćancu se voda povukla za 40cm

Na području sela Broćanac u Nikšiću, gdje je uslijed nevremena nastalo jezero dubine 15 metara na pojedinim djelovima, nivo vode je danas neznatno smanjen, saopštio je pripadnik Direktorata za vanredne situacije, Nikola Blečić.

“Situacija se na tom području nije pogoršavala, a nivo vode opao je za oko 40 centimetara”, rekao je Blečić agenciji Mina.

U Broćancu je dio kuća pod vodom do krova, a tri porodice Nikolića prije nekoliko dana evakuisali su pripadnici nikšićke Službe zaštite i spasavanja i Direktorata za vanredne situacije.

Na brdu iznad jezera, kao na ostrvu, u nekoliko kuća ostalo je četvoro mještana, koji su odsječeni od ostatka sela i već pet dana bez struje.

“Stalno pratimo situaciju i za sada niko nije ugrožen. Obilazili smo ugrožena područja, a nastavićemo i dalje kako bi, ukoliko bude potrebno, mogli pomoći mještanima”, rekao je Blečić.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja u Nikšiću, Veselin Gardašević, rekao je da, uprkos padavinama prethodnog dana i noći, nije bilo poziva za pomoć žitelja iz naselja zahvaćenih poplavama.

“Ukoliko obilnije padavine ne bi potrajale i narednih dana, očekujemo da se voda dodatno povuče i situacija potpuno stabilizuje”, rekao je Gardašević.

Na području Nikšića zbog nevremena je proteklih dana voda prodrla u 47 kuća i poplavila imanja u naseljima Mokra Njiva, Brezovik, Gornje Polje, Miločani, Zavrh, Glibavac i Crnodoli.

Vodostaj rijeka u blagom porastu

Zbog kiše koja je padala tokom noći, vodostaj rijeka na poplavama ugroženim područjima je u blagom porastu, ali bez uticaja na stanje na terenu, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije.

"Situacija je stabilna na svim područjima, kao i bez većih promjena u odnosu na prethodne dane", navodi se u saopštenju.

Prema informacijama su, kaoo navode, dobili od kolega iz Albanije, iz hidroelektrana na Drimu ispuštaju se minimalne količine vode.

"One značajnije ne mogu uticati na nivo Skadarskog jezera i rijeke Bojane, a samim tim ni na situaciju na poplavama ugroženim područjima u tom dijelu", kazali su iz Direktorata.

Ističu da je sistem zaštite i spašavanja i dalje u pripravnosti i shodno razvoju događaja će odrediti nivo i obim daljeg djelovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.