Vuksanović Stanković: Skupština da zaštiti aerodrome kao što je Termoelektranu i Taru
Draginja Vuksanović Stanković

Vuksanović Stanković: Skupština da zaštiti aerodrome kao što je Termoelektranu i Taru

Predsjednica SDP dr Draginja Vuksanović Stanković uputia je predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću pismo u kojem od njega traži hitno otvaranje pitanja Aerodroma Crne Gore u Parlamentu, imajući u vidu da su planovi za njegovo davanje u dugoročni zakup u završnoj fazi.

Predsjednica SDP u pismo Brajoviću navodi da ta ta činjenica, svim odgovornim političkim subjektima, kao uostalom i široj javnosti, nameće obavezu da kroz adekvatnu institucionalnu reakciju odgovori na već pripremljeni scenario u kojem će se država Crna Gora suštinski odreći kontrole nad svojim aerodromima.

“ Više nego dobro Vam je poznat stav Socijaldemokratske partije kada je u pitanju status Aerodroma Crne Gore. Naše rezolutno zalaganje je da ovo kapitalno dobro koje pripada svim građanima mora ostati u državnom vlasništvu, na način da država i njeni građani, a ne bilo ko drugi, ostvaruju koristi od ogromnog profita koji donosi ova kompanija. Veoma dobro znate da je svih ovih godina, upravo zahvaljujući čvrstom i principijelnom stavu SDP-a, u više navrata, bila osujećena namjera da Aerodromi Crne Gore budu dati na koncesiju nekom privatnom investitoru.Takođe, poznato Vam je da je Skupština Crne Gore, na čijem ste trenutno čelu, u prethodnih 15 godina bila aktivno uključena u donošenje nekih strateških državnih odluka kada je u pitanju raspolaganje vrijednim državnim resursima. Podsjećam Vas na neke od najvažnijih parlamentarnih aktivnosti – Parlament je 2004. godine usvajanjem Deklaracije sačuvao rijeku Taru od potapanja i devastacije, 2007. godine spriječio prodaju Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja ruskom tajkunu Olegu Deripaski, a 2010. godine uspio da zaštiti većinsko državno vlasništvo u Elektroprivredi Crne Gore. Skupštine Crne Gore je, svih ovih godina, bila mjesto gdje se vodio dijalog i na kraju donosile odluke vezano za vitalne državne resurse”, navela je Vuksanović Stanković.

Predsjednica SDP u obraćanju predsjedniku Parlamenta navodi da je neprimjereno da crnogorski Parlament ćuti o pokušaju otuđenja jednog od ključnih resursa građana Crne Gore, dodajući da je pitanje budućnosti crnogorskih aerodroma, tema koja zaslužuje otvaranje parlamentarnog dijaloga,  a da Skupština, kao najviši zakonodavni organ u primjerenoj formi, usvoji odgovarajuće odluke u ime građana Crne Gore i tako spriječi otuđenje ovog važnog resursa koji pripada građanima Crne Gore.

“Ukoliko je stav partije na čijem ste čelu oko budućnosti crnogorskih aerodroma onakav kakav se predstavlja u javnosti, a imajući u vidu stavove većine poslanika na ovu temu, lako je zaključiti da je većina predstavnika građana Crne Gore na stanovištu da predloženi koncesioni koncept nema podršku većine građana i njihovih predstavnika” istakla je u pismu Vuksanović Stanković.

Predsjednica SDP je pozvala Brajovića da, ukoliko su stavovi koje iznosi u javnost na ovu temu zaista do kraja iskreni, kao prvi čovjek Skupštine Crne Gore inicira sastanak predstavnika poslaničkih klubova i omogući da se dijalog o budućnosti Aerodroma Crne Gore hitno, dok još nije kasno, otvori u crnogorskom Parlamentu.

“Na vama je velika odgovornost i očekujemo Vaš odgovor i prijedlog za otvaranjem dijaloga o ovom pitanju u kratkom roku. Mi u Socijaldemokratskoj partiji ćemo, kao i u sličnim situacijama, znati kako da odgovorimo na još jedan pokušaj ugrožavanja interesa građana Crne Gore. U isčekivanju Vašeg konkretnog odgovora i prijedloga.” navodi se na kraju pisma predsjednice SDP.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.