Podgorica: Centar grada da postane pješačka zona

Podgorica: Centar grada da postane pješačka zona

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice potpisala je ugovor za izradu studije za Mirkovu varoš koja će dati smjernice kako bi centar grada trebalo da izgleda. To je govoreći o strateškom planu petogodišnjeg razvoja grada saopštila Snežana Adžić, zamjenik direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, piše Dan.

“Kada su u pitanju garaže, regulisanje parking prostora i uspostavljanje pješačke zone na širem području centra, mi smo zaključili ugovor o izradi studije za Mirkovu varoš. To je dio ograničen sa tri bulevara i to Stanka Dragojevića, Ivana Crnojevića i Svetog Petra Cetinjskog i Ulicom Marka Miljanova tako da će time biti definisane i Ulica Slobode, Vučedolska i Balšićeva i mnoge druge u tom zahvatu”, rekla je Adžić.

Predsjednik Mjesne zajednice Nova varoš Ratko Nikolić kaže da je centar grada izgubio dušu i da se mora poraditi da se to stanje promijeni.

“Imamo već neka ambijentalna rešenja koji su mladi sami osmislili kao što je Vučedolska ulice. Predlažem da se Zlatarskoj ulici da orjentalni izgled. Imamo obećanje da će Ulica Slobode biti zatvorena za saobraćaj. Imamo probleme saobraćaja, parkinga, problem zatrpanosti, gužve koju teško građani podnose pa je neophodno da ona bude zatvorena i pretvorena u pješačku zonu”, saopštio je Nikolić.

Sugrađani su saglasni da bi uže gradsko jezgro trebalo u potpunosti zatvoriti za saobraćaj i pretvoriti ga u pješačku zonu.

Velimir Radulović navodi da kada bi bio u prilici da odlučuje o zatvaranju ulica u užem centru grada da bi se na taj korak odlučio u što kraćem roku.

“Pješak sam i mislim da bi uži dio centra grada trebalo zatvoriti za saobraćaj. Želio bih da se to napravi, a kada bih bio u mogućnosti da o tome odlučujem, donio bih odluku da se to što prije riješi” kazao je Radulović.

Da centar grada treba zatvoriti za saobraćaj saglasna je i Mira Uljarević koja je kazala da to treba napraviti po uzoru na evropske metropole.

“Bilo bi sjajno da centar grada bude isključivo pješačka zona. Mislim da po ugledu na evropske gradove treba napraviti da imamo pješačke zone kao recimo u Kopenhagenu ili još bliže u Ljubljani gdje u užem gradskom jezgru nema saobraćaja. Što se tiče toga kako bi to uticalo na saobraćaj nisam stručna da kažem, da li bi se dešavao neki zastoj, ali i to se može riješiti”, istakla je Uljarević.

Boro Popović poručuje da je centar grada preopterećen saobraćajem.

“U potpunosti se slažem da bi trebalo centar grada da se zatvori za saobraćaj. Treba napraviti pješačke zone, kao u drugim gradovima i rasteretiti centar grada od saobraćaja. Pješaci treba da se odmore od konstantne buke i straha od automobila”, poručio je Popović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.