Liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore najkraće u regionu
Jevto Eraković, foto:PR Centar

Eraković tvrdi

Liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore najkraće u regionu

Apsolutni prioritet Kliničkog centra u narednom periodu je izgradnja novog Urgentnog bloka, kao temelja i ove ustanove i zdravstvenog sistema Crne Gore, što je kroz inicijativu koju smo pokrenuli predočeno nadležnima, rekao je za Pobjedu direktor KCCG-a Jevto Eraković. On tvrdi da su liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore, najkraće u regionu.

Eraković je naveo da je u ovom trenutku opterećenje Urgentnog bloka ozbiljno, te da se u toku 24 časa u okviru ove jedinice pregleda 220, 250, pa i do 300 pacijenata.

Kako je precizirao, od početka godine do danas, kroz Urgentni centar je prošlo gotovo 70 hiljada pacijenata.

“Urgentni centar je veoma opterećen tokom cijele godine, a posebno u toku ljetnje sezone. To je skučen prostor, sa malo kapaciteta, a nekim danima je broj pacijenata prelazio 300. Najviše su opterećene interna, hirurška, ortopedska i neurološka ambulatna. Uobičajena patologija su hronični bolesnici, virusi stomačni i respiratorni. Što se tiče ortopedskog i hirurškog dijela, imali smo priliku da zbrinemo veliki broj ozbiljno povrijeđenih motociklista, povrijeđenih u saobraćajnim udesima, pacijenti sa povredama dobijenih tokom rada na građevini. To je uobičajena patologija koja je deceniju i više prisutna“, istakao je Eraković.

Ne komentarišući iz kojih razloga, Eraković je naveo da je jedno od standradnih opterećenja, to što hronični pacijenti zaobilaze izabranog ljekara.

U Kliničkom centru Crne Gore kao referentnoj ustanovi tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za cijelu Crnu Goru i sekundarnog nivoa za opštine Podgorica, Tuzi, Goluboci, Danilovgrad i Kolašin, godišnje se liječi oko 40 hiljada bolesnika, dok se u Poliklinici obavi preko milion i po zdravstvenih usluga.

U Centru za laboratorijsku dijagnostiku godišnje se uradi preko pet miliona analiza.

Ne dajući odgovor na pitanje na koji način bi se ova ustanova mogla rasteretiti, odnosno da li bi jedno od rješenja bilo i ponuditi pacijentima kvalitetniju zdravstvenu uslugu unutar opštih bolnica u pojedinim opštinama, odnosno u vezi sa tim izgraditi Opštu bolnicu u Podgorici, Eraković je precizirao da se u Kliničkom godišnje obavi preko 13 hiljada operacija.

Takođe, preko dvije hiljade malih intervencija u Urgentnom centru, preko tri hiljade porođaja i preko 10 hiljada dijaliza.

“Sve to postižemo zahvaljujući dobroj organizaciji rada i angažmanu preko 2.500 zaposlenih, od čega 263 specijalista, 95 supspecijalista, 190 doktora na specijalizaciji, uz podršku visokog i srednjeg medicinskog kadra, koji sa puno profesionalizma i posvećenosti obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao“, napomenuo je on.

Eraković tvrdi da su liste čekanja u Kliničkom centru Crne Gore, najkraće u regionu. Tokom ove godine, po njegovim riječima, zabilježen je trend smanjenja listi čekanja, tako da je u januaru evidentirano ukupno 418 pacijenata na čekanja, a u novembru 188.

“Na Klinici za očne bolesti preko godinu nema liste čekanja za operativne procedure, jer u okviru same klinike imamo dvije operacione sale. Iako su na Klinici za onkologiju i radioterapiju (KOR) bile i ranije najkraće liste čekanja, od avgusta ove godine ni na ovoj Klinici nema čekanja za zračenje, kao ni u Odjeljenju za nuklearnu medicinu, a u Klinici za bolesti srca se kateterizacija srca takođe završava odmah“, saopštio je Eraković, i dodao da na formiranje listi čekanja, dodatno utiče i to što oko 30 odsto pacijenata ne dolazi na zakazane preglede.

Komentarišući jedno od najaktuelnijih pitanja, primjetan odliv medicinskog kadra u ekonomski razvijenije zemlje Evrope, Eraković, tvrdi da Klinički centar bilježi pozitivan trend, tj. da je više ljekara koji dolaze da rade u ovu ustanovu, nego onih koji je napuštaju.

On, ne iznoseći uporednu statistiku, o stanju unazad pet, odnosno deset godina, navodi da je u posljednjih godinu Klinički napustilo osam, a u istom periodu je zapošljeno 13 novih ljekara. Konstatujući da je određen broj ljekara napustio KCCG i otišao da radi u inostranstvo, Eraković navodi da postoje migracije doktora i da je to prisutno svuda u svijetu.

On navodi da je fokus ustanove na čijem je čelu edukacija i osposobljavanje mladih specijalista, ali i tvrdi da afirmisani univerzitetski profesori u najboljim radnim godinama prepoznaju KCCG kao ustanovu gdje mogu da nastave uspješnu ljekarsku i profesorsku karijeru.

“Sa ponosom mogu da istaknem da smo u KCCG-u angažovali tri takva profesora, dva interventa radiologa i jednog dječjeg neurologa. Ubrzo ćete biti informisani o imenima naših istaknutih uspješnih doktora, koji će doprinijeti da crnogorski zdravstveni sistem funkcioniše na još bolji način“, kazao je između ostalog Eraković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.