Obavezno noću zatvarajte vrata od spavaće sobe: Može vam spasiti život (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Obavezno noću zatvarajte vrata od spavaće sobe: Može vam spasiti život (VIDEO)

Ako postoje brojni razlozi da spavate s otvorenim vratima, od toga da možete čuti dijete ako plače ili lopova ako vam provaljuje u kuću, zapravo je jako opasno ne zatvarati ih tokom noći.

Možda vam se sve ovo trenutno čini bezazlenim, no iz američkog Instituta za sigurnost zaštite od požara (FSRI) navode da će u slučaju požara zatvorena vrata biti jedina barijera od vatre, dima i smrtonosnog ugljen monodioksida.

Prije 40 godina prosječno vrijeme da se pobjegne od požara iz kuće je bilo oko 17 minuta. No, kako je danas većina namještaja proizvedena od lako zapaljivih materijala, ukućani imaju samo tri minuta da spase živu glavu, navode iz FSRI-ja.

U želji da ukaže na ovaj problem, FSRI je napravio demonstraciju kojom je pokazao kako zatvaranje vrata može spasiti život. Zapalili su prostoriju u kojoj su vrata jedne sobe bila zatvorena, a druge otvorena.

Na kraju eksperimenta bilo je jasno da više šanse za preživjeti požar imaju oni koji prije spavanja zatvore vrata od spavaće sobe.

FSRI je podijelio i nekoliko korisnih savjeta kako se snaći u situaciji ako požar zahvati vašu kuću

"Uvijek imajte protivpožarne alarme, plan za bijeg iz kuće i zatvorite svoja vrata od sobe", savjetovali su iz Instituta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.