Tokom velike antiterorističke operacije u Atini uhapšene tri osobe
Foto: AP

Zaplijenjeni eksploziv i oružje

Tokom velike antiterorističke operacije u Atini uhapšene tri osobe

Grčka policija je saopštila da je tokom velike antiterorističke operacije u Atini uhapsila tri osobe i zaplijenila eksploziv i oružje.

Između ostalog zaplijenjena je i puška korišćena u napadima ekstremno ljevičarskih grupa.

Jedna od tih grupa, "Organizacija revolucionarne samozaštite", preuzela je odgovornost za bacanje ručne bombe na Ambasadu Francuske u Atini 10. novembra 2016.

U eksploziji je lakše povrijeđen grčki policajac i nanijeta manja materijalna šteta.

Ista grupa je u julu 2014. pucala na Ambasadu Meksika.

Danas su uhapšena dva muškarca i jedna žena, osumnjičeni za terorizam. Policija je navela da je treći osumnjičeni u bjekstvu.

Pretresene su tri kuće, a policija je zaplijenila više kalašnjikova, dinamit, detonatore, ručne bombe.

Jedna od automatskih pušaka je korišćena u napadu na sjedište grčke socijalističke partije PASOK u Atini i u napadu na meksičku ambasadu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je pozdravio taj "važan uspjeh" policije i ponovio "riješenost da se nepovratno i definitivno stane na kraj domaćem terorizmu".

Napadi na javne institucije, medije, banke i diplomatska predstavništva su relativno česti u Grčkoj, a u pozadini su ekstremno ljevičarske i anarhističke grupe.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.