Vlada Ustavnom sudu: Odredbe o dodjeli stanova nijesu diskiminatorne
Foto: Vlada CG

Traže da se odbije predlog Bošnjak

Vlada Ustavnom sudu: Odredbe o dodjeli stanova nijesu diskiminatorne

Vlada je predložila Ustavnom sudu da odbije kao neosnovan Predlog za ocjenu ustavnosti odredbi Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, koji je podnijela poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

Bošnjak smatra da je ta Odluka diskriminatorna, nejasna, neodređena i proizvoljna i da se stvara prostor za zloupotrebe i nezakonitosti, čime se omogućava miješanje izvršne vlasti u sudsku i zakonodavnu.

Vlada, sa druge strane, smatra da odrebe Odluke nijesu diskirminatorne i u suprotnosti sa Ustavom i zakonom.

Vlada je u mišljenju, koje je usvojila na poslednjoj sjednici, istakla da su jasno navedena jasno određena lica na koja se primjenjuje odluka.

„Propisivanjem povoljnosti za kupovinu stana ili dodjelu kredita, funckioneri se ne dovode u povoljniji položaj u odnosu na druge zaposlene državne službenike, namještenike i zaposlene u javnom sektoru“, ocijenili su u Vladi, prenosi MINA

Kako se navodi u mišljenju, treba imati u vidu da svaki poslodavac može da obezbijedi podršku, odnosno novac za rješavanje stambenih potreba zaposlenih.

Iz Vlade su podsjetili da je to pitanje u oblasti prosvjete, zdravstva, uprave i pravosuđa riješeno granskim kolektivnim ugovorima.

„Zaključivanjem granskih ugovora i posebnih sporazuma, Vlada se izdavanjem sredstava opredijelila za rješavanje stambenih potreba zaposlenih koji obavljaju poslove od interesa za državu, cijeneći njihov poseban položaj i stepen odgovornosti“, kaže se u mišljenju.

Dodaje se i da se izuzetni rezultati i kvalitet rada, kao osnov za rješavanje stambenih pitanja, utvrđuju u skladu sa zakonom propisanim kriterijumima, kao i da su jasno propisani kriterijumi i lica koja ocjenjuju.

„S toga, u postupku za rješavanje stambenih potreba nema arbiternosti, jer osoba koja rukovodi organom uprave, službom organa uprave ili drugog pravnog lica, u kojem je službenik zaposlen i koji snosi odgovornost za rad, je najkopetentnije da na osnovu rezultata rada podnese predlog Komisiji za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih“, navodi se u mišljenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.