Pažin: Ne želimo da nam EU gleda kroz prste, ali očekujemo vrednovanje realnog napretka
Pažin u Ženevi

Pažin: Ne želimo da nam EU gleda kroz prste, ali očekujemo vrednovanje realnog napretka

U najvišem interesu Crne Gore nije samo brzo pristupanje Evropskoj uniji, već prije svega da što prije bude interno spremna za članstvo, ispunjavajući prethodno sve kriterijume, naročito u oblasti vladavine prava, koja je temelj i preduslov evropskog kvaliteta života, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom sastanka sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, zemalja članica EU i evropskih institucija, koji Svjetski ekonomski forum organizuje u Ženevi, pod nazivom “Strateški dijalog za Zapadni Balkan”.

Pažin je naglasio da je suština evropske politike Crne Gore ostvarenje višeg životnog standarda građana i izgradnja društva koje funkcioniše po pravilima koja važe u najrazvijenijim evropskim demokratijama.

Dodao je, međutim, da je do pozitivne transformacije društva moguće doći samo kroz proces koji nesmetano teče i kojem jednako iskreno pristupaju obje strane, i Crna Gora i njeni evropski partneri.

„Crna Gora nikada u svom dugom istorijskom trajanju ništa nije dobila nezasluženo, pa to ne očekujemo ni ovoga puta. Naprotiv, istrajno suštinski radimo na izgradnji društva u kojem se poštuju evropska pravila i standardi. Ipak, ono što očekujemo od evropskih partnera jeste da prepoznaju i vrednuju realan napredak koji Crna Gora ostvaruje u vladavini prava i drugim oblastima,“ saopštio je Pažin.

EI2eUlHXsAAyz3E

Govoreći o rezervisanom stavu u pogledu politike proširenja EU, prevashodno Francuske,  Pažin je ocijenio legitimnim razmatranje efikasnijeg načina funkcionisanja same Unije, dodajući međutim da život u Crnoj Gori i našem regionu ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti Evropske unije, već da je u zajedničkom interesu Evropske unije i Zapadnog Balkana da paralelno sa tim procesom bude nastavljen i proces evropske integracije našeg regiona. Naglasio je da bilo koji drugi scenario ostavlja prostor za porast uticaja antievropskih i populističkih snaga u okviru pojedinih političkih struktura u državi, ali i drugih zainteresovanih subjekata izvan države.

On je dodao da ideje o kojima se govori u posljednje vrijeme u kontekstu reforme pregovaračkog okvira, kao što je takozvani princip reverzibilnosti, ne predstajaju održivo rješenje, imajući u vidu utvrđene principe međunarodnog prava i već usvojene pregovaračke pozicije Evropske unije i Crne Gore, koje su 2012. godine odobrene od strane svih država članica EU.

 Pažin je naglasio značajnu ulogu koju u promociji evropskih vrijednosti ima Njemačka, kao i druge partnerske države, među kojima posebno SAD. On je posebno izrazio zahvalnost za podršku evropskoj integraciji Crne Gore od država članica Višegradske grupe, čiji su visoki predstavnici takođe prisustvovali sastanku. U tom kontekstu, naglasio je da je dosadašnji njemački princip evrointegracije “strogo, ali pravično” davao konkretne rezultate i da to može biti način nastavka odnosa Evropske unije i prema ostalim državama aspirantima za članstvo u EU.

Govoreći o nedavnom usvajanju Deklaracije o takozvanom “mini Šengenu”, od strane Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije, Pažin je podsjetio da je Crnoj Gori jedan od ključnih prioriteta jačanje dobrosusjedskih odnosa, zbog čega i daje svoj puni doprinos već uspostavljenim regionalnim inicijativama, koje za sada ostvaruju očekivane rezultate upravo u oblastima koje su predmet promocije u okviru inicijative popularnog naziva “mini Šengen”.

On je dodao da ne smatra da takva inicijativa za sobom nosi kvalitetniju integraciju u Evropsku uniju. “Naprotiv, usmjeravaju se vrijeme, energija i snaga država regiona na kreiranje nečeg što već postoji pod drugim nazivima, sa još nejasnim potencijalom kako nova inicijativa može doprinijeti evropskoj integraciji država regiona”.

Veoma je važno, podvukao je potpredsjednik, da u procesu pristupanja Evropskoj uniji svakoj državi bude omogućeno da napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama i reformskim rezultatima.

„Samo na zaslugama zasnovan napredak ka članstvu u EU može biti vjetar u leđa stvarnim reformama i osigurati visoku podrška građana regiona zajedničkoj evropskoj budućnosti“, zaključio je Pažin.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.