Nakon procjenjene štete biće brza reakcija

"Bilo je kritično, i dalje pratimo situaciju, Vlada će u skladu s mogućnostima pomoći"

Ministarka i predsjednica Komisije za elementarne nepogode, Marija Vučinović je izjavila, tokom današnje posjete opštini Nikšić, da će Komisija sa lokalnog nivoa napraviti procjenu štete i da će se Vlada, odnosno Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda odgovorno odnijeti prema nastalom problemu i koliko bude u mogućnosti pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

Vučinović je zajedno sa generalnim direktorom Direktorata za vanredne situacije, Mirsadom Mulićem i predsjednikom opštine Nikšić, Veselinom Grbovićem obišla, neveremenom, ugrožena područja u toj opštini.  

Mulić je nakon obilaska terena  kazao da je situacija bila složena i teška, ali na momente i kritična i dramatična.

“Najvažnije je da nijesmo imali tragičnih posljedica i učinili smo sve da se smanji šteta kao i da se zaštite građani i njihovi objekti”,istakao je Mulić. 

490334718961cc5099f48o

„Ono što smo danas vidjeli na terenu jasno pokazuje da je ovdje bila velika i teška borba između čovjeka i prirode. Direktorat za vanredne situacije je sve vrijeme pratio situaciju u Nikšiću, imali smo konstantnu komunikaciju sa kolegama iz Službe za zaštitu i spašavanje i u skladu sa tim reagovali. Poslali smo jedan čamac sa kojim smo evakuisali porodicu Nikolić. Predstavnici Direktorata za vanredne situacije su bili stalno prisutni na terenu i upravo ta činjenica govori da je sinhronizovano funkcionisao sistem na lokalnom i na državnom nivou, što je najvažnije u ovakvim situacijama. Ustanovljeno je takođe da u Broćancu nivo vode još raste, te nastavljamo da pratimo situaciju, jer nema prostora za opuštanje, pošto nas, kako je najvaljeno, za vikend očekuju nestabilne vremenske prilike“, kazao je Mulić.

490334732212fbe18f2bco

Ministarka i predsjednica Komisije za elementarne nepogode, Marija Vučinović je izjavila da će Komisija sa lokalnog nivoa napraviti procjenu štete i da će se Vlada, odnosno Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda odgovorno odnijeti prema nastalom problemu i koliko bude u mogućnosti pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

„Očekujemo da će lokalna komisija vrlo brzo pristupiti izradi procjene šteta i mi ćemo isto tako brzo odreagovati na prikupljene zahtjeve. U kakvoj će  formi biti zahtjevi, da li u formi pojedinačnih zahtjeva, da li odlukom Vlade da se pomogne samoj Opštini, to ćemo se naknadno dogovoriti, ali moramo najprije vidjeti kolika je procijenjena šteta“, istakla je ministarka.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović je kazao da je 47 objekata bilo zahvaćeno vodom i dodao da će komisija napraviti procijenu štete koju će proslijediti ministarki kako bi se opredijelila određena pomoć.

„Pokušaćemo da što više ublažimo štete koje su se desile. Dobro je što su u ova dva dana bile slabije padavine i da se voda značajno povukla. Nadam se da će narednih dana sve normalno funkcionisati, te da ćemo u sljedećih deset dana napraviti procijenu štete“, kazao je Grbović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.