Bolje da trčite i jednom nedjeljno, nego nikako!
Ilustracija

Bolje da trčite i jednom nedjeljno, nego nikako!

Čak i malo trčanja povezano je s manjim rizikom od prevremene smrti, posebno od raka i bolesti srca u poređenju s onima koji ne trče uopšte, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici su proučili podatke 14 ranijih studija koje su obuhvatile ukupno 232.149 odraslih osoba praćenih od 5,5 do 35 godina. U tom razdoblju njih 25.951 je umrlo.

U poređenju s onima koji nisu uopšte trčali oni koji jesu imali su 27 odsto manje šanse umrijeti od bilo kog uzroka tokom promatranog razdoblja, te 30 odsto manje izglede umrijeti od kardiovaskularnih bolesti i 23 odsto manje šanse umrijeti od raka.

Učestalost, trajanje, tempo i ukupno vrijeme provedeno u trčanju čini se da nisu uticali na smanjeni rizik od prijevremene smrti, pokazala je analiza.

"Povećano učestvovanje u trčanju moglo bi voditi u značajna poboljšanja zdravlja i dugovječnosti stanovništva", napisao je Zeljko Pedisic s Instituta za zdravlje i sport na univerzitetu Viktorija u Melburnu u radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine.

"Bilo koja količina trčanja, čak ako je i samo jednom nedjeljno, bolja je ni od kakvog trčanja, ali više trčanja ne mora nužno biti povezano s većim padom rizika od prijevremene smrti”, napisao je Pedisicev tim u radu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine najmanje 150 minuta umjereno intenzivnih aerobnih vježbi ili najmanje 75 minuta intenzivnih aktivnosti svake nedjelje. Idealno, svako vježbanje trebalo bi trajati najmanje 10 minuta.

Umjereno intenzivne aktivnosti mogu uključiti stvari poput oštrog hoda, baštovanstva, plesanja, aerobnih vježbi u vodi ili lagane vožnje biciklom. 

Energično vježbanje uključuje aktivnosti poput džoginga, plivanja ili bicikliranja minimalnom brzinom od 16 kilometara na sat, prema Američkom udruženju za zdravlje srca.

Ovo istraživanje sugeriše da bi trčanje u mnogo manjem opsegu od tih preporuka još uvijek bilo korisno za zdravlje i smanjivanje rizika od prijevremene smrti, zaključili su naučnici.

Primjera radi, trčanje ne više od jednom nedjeljno manje od 50 minuta brzinom od manje od 8 kilometara na sat još uvijek se čini da je povezano s koristima po pitanju dugovječnosti.

To znači da bi trčanje 25 minuta kraće od preporučenog nedjeljnog trajanja energične fizičke aktivnosti moglo pomoći dugovječnosti, kažu naučnici.

To od trčanja stvara aktivnost koja je potencijalno dobra opcija za one kojima je manjak vremena glavna prepreka, kažu oni.

No, povećanje vremena provedenog u trčanju iznad onog koje preporučuje Američko udruženje za zdravlje srca nije bilo povezano s daljnjim smanjivanjem rizika od prijevremene smrti od bilo kog uzroka, pokazala je analiza.

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.