Finci izabrali trojicu najboljih očeva u 2019. godini
Foto: MTV UUTISET

Finci izabrali trojicu najboljih očeva u 2019. godini

Finsko ministarstvo za socijalna pitanja izabralo je trojicu najboljih očeva u 2019.

Nagrada je ustanovljena 2006., a ove godine glavna pažnja bila je usmjerena na tate koje su uspjele da upostave ravnotežu između posla i roditeljskih obaveza , kao i na očeve koji odgajaju djecu u teškim uslovima.

Hermai Hutijala dobio je nagradu kao samohrani otac koji je od 2014, kada mu je preminula supruga, morao sam da odgaja i vaspitava četvoro djece.

Tokom jedne večere, dok je kašikom hranio troje djece, postalo mu je jasno kako će izgledati njegov život kao samohranog oca.

„Shvatiš da sam moraš da vodiš računa o svakodnevnom životu i svim potrebama djece", rekao je Hutijala za finsku državnu televiziju.

Godinu dana je radio od kuće, a pomogli su mu i predstavnici lokalne vlasti, članovi šire porodice, crkva i različite organizacije.

„Nadam da se da će se moja djeca sjećati djetinjstva, ne samo po velikom bolu zbog gubitka majke, već i po tome da je tata dao sve od sebe", dodao je on.

Nagradu je dobio i Juka Lagerblom - jer je pravi primjer „običnog tate" za sve ostale očeve koji koriste usluge udruženja Mijesakit, koje sa bavi mentalnim zdravljem muškaraca.

Treći dobitnik priznanja je Petri Jakola, koji je rastao uz roditelje alkoholičare, ali je uspio da postane dobar i uzoran roditelj.

Jakola je samohrani otac petoro djece, a uspijeva čak da pomogne i drugim porodicama koje su u sličnoj situaciji.

Skandinavske tate

Finska je jedina zemlja u razvijenom svijetu u kojoj očevi sa djecom školskog uzrasta provode više vremena nego majke, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kao i u skandinavskim zemljama, i u Finskoj zakon dozvoljava i očevima i majkama odsustvo za brigu o djeci.

Za očeve je omogućeno čak nekoliko dodatnih nedelja odsustva. Finska je poznata i po tome što daje pakete za tate kada se rodi dijete.

Ali Finska u nekim aspektima kaska za skandinavskim zemljama. Stres zbog pronalaženja posla i finansije glavni su razlozi što se u Finskoj rađa manje djece.

Proljetos je finska vlada 10. novembar, Dan očeva, proglasila za zvanični praznik.

Kai Mikenen, tadašnji ministar unutrašnjih poslova rekao je da je to jasan znak da su očevi i majke jednaki u pravima i odgovornostima.

U junu je nova koaliciona vlada predvođena socijaldemokratama predstavila program koji će roditeljima omogućiti još više slobodnog vremena.

BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.