Aktivnosti MORT-a: Nizom mjera kako bi se umanjile posljedice uticaja radona
MORT

Aktivnosti MORT-a: Nizom mjera kako bi se umanjile posljedice uticaja radona

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) donijelo je niz mjera kako bi se umanjile posljedice uticaja radona - prirodnog, ali veoma opsanog gasa po zdravlje ljudi.

"Na današnji dan, 7. novembar, kada se širom Evrope obilježava Dan radona, cilj je da se što više građana upozna sa činjenicom da udisanje rodona jeste prvi po važnosti uzročnik karcinoma pluća kod nepušača, a drugi kod pušača, prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije", navode iz MORT-a.

Podsjećaju da radon, kako u većini zemalja svijeta, pa i u Crnoj Gori, od svih izvora jonizujućeg zračenja prirodnog porijekla najviše doprinosi ozračivanju stanovništva.

Stoga je Vlada Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju realizovala nacionalni projekat "Mapiranje radona i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona".

Zahvaljujući tom projektu postoji procjena o tome kolika je radiološka opterećenost našeg stanovništva od uticaja gasa radona.

"Takođe, rezultati ovog nacionalnog projekta bili su osnov da se u Predlogu Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti, u potpunosti transponuje Direktiva o osnovnim sigurnosnim standardima, tj između ostalog i onaj njen dio koji se tiče zaštite zdravlja stanovništva od radona koji može da potiče kako iz vazduha, tako i iz u vode za piće", navode iz MORT-a.

Podsjećaju da je Crna Gora uticala da se izvrše izmjene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji objekata u smislu da osnovni zahtjevi za objekat, u dijelu koji se tiče zdravlja korisnika, budu takvi da se korisnik objekta mora zaštitii od eventualnog prisustva radioaktivnog gasa radona unutar objekta.

"U Crnoj Gori se sprovodi i Program zastite od radona s Akcionim planom za period 2019-2023. godina. Donošenjem ovog Programa doprinosi se ispunjavanju jednog od ključnih prioriteta rada Vlade Crne Gore, koji se odnosi na dobrobit i zdravlje svih građana, što je istaknuto i u Srednjoročnom programu rada Vlade 2018-2020", kazali su iz MORT-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.