URA Kotor: Marković i Aprcović u sukobu oko saradnje sa UNESCO-m
Foto: URA

URA Kotor: Marković i Aprcović u sukobu oko saradnje sa UNESCO-m

Dok premijer Duško Marković saopštava stav Vlade CG o punoj i bezuslovnoj saradnje sa UNESCO-m, kotorski DPS nastavlja da sa svojim satelitima donosi odluke u suprotnosti sa izrečenim stavom, ukazuju iz Građanskog pokreta URA.

Iz Građanskog pokret URA tvrde da se u Crnoj Gori sve otelo kontroli i da za sprovođenje zakona, odluka, memoranduma i međunarodnih konvencija više niko ne mari jer, kkao navode, straha od sankcija apsolutno nema.

To je, kako navode, pokazano i u kotorskom parlamentu kada su DPS i njegovi koalicioni partneri, uprkos kako su kazali, neoborivim činjenicama koje je iznijela odbornica URE Ljiljana Popović-Moškov o kršenju niza domaćih i međunarodnih zakona, izglasali Odluku o poravnanju kako bi određenog izvođača radova uveli u posao gradnje "podhodnika" na Kotorskoj rivi.

"Novu skupštinsku većinu u Kotoru, nijednog trena nije zabrinulo to što su njihove kolege raspisale tender za izgradnju podhodnika u decembru 2016. godine u vrijednosti od 1,5 miliona eura, kako su kazali, na nezakonit način obzirom da ta investicija nije obuhvaćena budžetom koji su oni izglasali za 2016. kao ni Programom kapitalnih investicija koji su takođe oni i donijeli i izglasali za tu 2016. godinu", navode iz GP URA.

Novu skupštinsku većinu u Kotoru, dodaju, nijednog trena nije zbunilo ni to da se predlaže odluka o poravnanju sa strankom koja je Opštinu tužila i a Opština taj spor dobila.

"Kako to da odluku i Privrednog i Apelacionog suda po kojoj se odbijaju svi tužbeni zahtjevi stranke koja nas je tužila, predsjednik Opštine Aprcović zanemaruje i mimo odluka sudija iz navedenih sudova, po svojoj volji prihvata tužbene zahtjeve i predlaže poravnjanje.
Novu skupštinsku većinu, kako dodaju, nijednog trena ne brine ni iznijeta činjenica da se prihvatanjem ovakve odluke i uvođenjem izvođača u realizaciju projekta prekršio i član 172. operativnih smjernica za primjenu Konvenciju UNESCO-a za zaštitu kulturne baštine, po kojem za svaku intervenciju u prostoru zaštićenog područja, a prije donošenja ikakvih Odluka, kancelariji UNESCO-a treba uputiti obavještenje,projekat i sl. kako bi dali svoje mišljenje", navodi se u saopštenju.

Ističu da i novu skupštinsku većinu nijednog trena nije zabrinulo ni to što se za takav vid intrevencije u prostoru mora uraditi i zakonom propisana HIA studija.

"Na iznijete i dokumentovane činjenice, predsjednik Opštine Željko Aprcović nije iznio nijedan protuargument osim što je stotinu puta ponovio da nijesu prekršili nijedan zakon, jer je, kako on reče 'podhodnik uvršten u Strateški plan Opštine 2013-2017', a zna dobro da to nije i automatski preduslov za plan javnih nabavki i stvaranje preduslova za raspisivanje tendera", navodi se u saopštenju.

On je, dodaju, kazao i da je Skupština 2015. godine donijela odluku o “lokaciji” za podhodnik, a zna dobro da određivanje lokacije ne može biti zakonski preduslov za plan javnih nabavki i preduslov za raspisivanje tendera, kao ni iznošenje “argumenta” da su uradili projekat, a zna dobro da imati projekat nije zakonski preduslov za plan javnih nabavki i preduslov za raspisivanje tendera.

"To što zakon priznaje samo usvojen budžet za tekuću godinu i usvojen Plan kapitalnih investicija za tekuću godinu, kao jedini zakonski osnov za formiranje Plana javnih nabavki i raspisivanju tendera po istom, za predsjednika Aprcovića nije relevantno, baš kao što nijesu relevatne ni presude Apelacionog i Privrednog suda, kao ni operativne smjernice UNESCO-ve Konvencije o svjetskoj baštini, a izgleda i da ga je briga i što poručuje premijer Marković", zaključuju iz GP URA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.