U domovima zdravlja još bez vakcina, kasni isporuka
Foto: Ilustracija

Sezona gripa uveliko počela

U domovima zdravlja još bez vakcina, kasni isporuka

Sezona gripa uveliko je počela, međutim, vakcine za čiju isporuku je Montefarm potpisao ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica, još nijesu stigle u domove zdravlja.

Dnevne novine pišu da im se obratilo više građana sa prigovorom da nijesu mogli da se vakcinišu kako bi se zaštitili od influence.

Da vakcine nijesu stigle u ustanove primarne zdravstvene zaštite, potvrđeno je tom listu i iz Doma zdravlja Podgorica.

Iz JZU Apoteke Crne Gore Monterfarm, Dnevnim novinama do juče nijesu odgovorili na pitanje da li je isporuka koja je trebalo da bude realizovana 15. oktobra, završena. Iz te ustanove nijesu odgovorili ni na pitanja zbog čega je do kašnjenja došlo i kada će vakcine protiv sezonskog gripa biti dostupne građanima.

Podsjećanja radi, Montefarm je ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica potpisao 5. septembra. Tenderskom dokumentacijom za otvoreni postupak javne nabavke vakcine protiv gripa je predviđeno da maksimalan rok isporuke bude 15. oktobar, te da “nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.

Iz Montefarma su tada Dnevnim novinama potvrdili da vakcine kasne, da će biti isporučene u posljednjoj sedmici oktobra, a da će njihova distribucija u domove zdravlja početi u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje IJZ.

Odgovarajući na pitanja DN da li će kašnjenje vakcina protiv sezonskog gripa ugroziti zdravlje građana, iz IJZ su kazali da će razvoj kolektivnog imuniteta umnogome zavisiti od odziva stanovništva na imunizaciju.

Oni napominju da je vakcinacija najefektniji vid prevencije protiv sezonskog gripa, te da se ona preporučuje osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije-tri sedmice nakon vakcinacije”, saopštili su iz IJZ.

Vakcina je tako, neophodna svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja, licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.