Evakuacija mještana iz nikšićkog sela, izlile se planinske rijeke u Kolašinu, ugrožene kuće(VIDEO)
Broćanac, foto: RTV NK/Mina

Evakuacija mještana iz nikšićkog sela, izlile se planinske rijeke u Kolašinu, ugrožene kuće(VIDEO)

Prethodnih dana i danas su na području Crne Gore registrovane velike količine padavina koje pričinjavaju određene probleme. Naročito je kritično na području opština Nikšić i Kolašin, što je dovelo do ugrožavanja stambenih i poslovnih objekata i drugih materijalnih dobara, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

U toku je evakuacija osam osoba iz dva domaćinstva Nikolića u selu Broćanac kod Nikšića, gdje je najsloženija situacija koju je prouzrokovalo nevrijeme,prenosi RTV Nikšić.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Veselin Gardašević rekao je da se njihova ekipa u popodnevnim satima vratila u Broćanac kako bi čamcem prevezla ljude kod rodbine u Nikšić.

”Dobili smo veći čamac od Direktorata za vanredne situacije, sa kojim smo u stalnom kontaktu, i naša ekipa otišla je ponovo u selo kako bi ovog puta evakuisala žitelje iz najugroženijih kuća”, rekao je Gardašević agenciji MINA.

U tom krševitom i bezvodnom selu desetak kuća je odsječeno od puta, jer su brojne doline napunjene vodom u visini i više od deset metara, što ne pamte ni najstariji mještani.

Jedan od mještana Darko Nikolić rekao je da voda neprestano raste i da im je prvi sprat kuće od jutros pod vodom, a plaše se da će voda svaki čas prodrijeti i na gornji sprat.

Prema riječima Nikolića, poplavljene su i kuće njegovih stričeva Dragiše i Milorada, kao i susjedne kuće i pomoćni objekti.

I u selu Crnodoli voda je više od pola metra prodrla u kuću Dušana Markovića, kao i u pomoćne objekte odakle moraju evakuisati istoku.

U selu Miločani brojna domaćinstva i pomoćni objekti pod vodom su zbog izlivanja nabujalog Miločanskog potoka, a tamošnje područno odjeljenje osnovne škole „Ivan Vušović“ od ponedjeljka ne radi.

Padavine su oslabile u popodnevnim satima, ali je i u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Gornjem Polju i Rastovcu situacija i dalje veoma teška, jer se voda približila ili prodrla u dio kuća i objekata.

Saobraćaj je ponovo prekinut od Dukla preko Brezovačkog mosta zbog izlivanja rijeke Zete.

Voda u Nikšiću je i dalje zamućena i preporučuje se njeno prokuvavanje.

Obilne padavine, kakve se odavno ne pamte u kolašinskom kraju, dovele su do izlivanja plahovitih plansinskih rijeka Plašnice, Pačinje, i Tare, koje su se izlile i ugrozile veliki broj stambenih objekata.

KOLAIN1fotoopstkolasin620x0

Foto: Opština Kolašin

Kako je saopštio predsednik opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović, situacija je toliko ozbiljna da je u pomoć pozvan Direktorat za vanredne situacije.

"Na terenu je sva raspoloživa mehanizacija, a svojim mašinama su u pomoć priskočili i vlasnici privatnih firmi. Građani kojima imovina nije ugrožena pomažu svojim sugrađanima, a na terenu su pripadncii Službe spasavanja, Vojske i policije. Vodi se velika bitka sa vodenom stihijom", kaže Bulatović za Novosti.

Prema njegovim riječima, ugroženi su objekti u naseljima Mekića Polje, Gornji i Donji Pažanj, i objekti i imanja u Blatini, Bistrici, Sjerogoštu i Lugovima.

Situacija na ugroženim područjima zahtijeva višednevni neprestani rad pripadnika službi zaštite i spašavanja, komunalnih i drugih službi u jedinicama lokalne samouprave, kažu iz Direktorata.

"Shodno stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Republike Albanije, te najavama da će u narednih 48 sati na području Albanije, čije vode gravitiraju u slivu rijeke Bojane doći do velikih kišnih padavina, potencijalno je moguće usložnjavanje situacije u dijelu priobalja Skadarskog jezera i rijeke Bojane", saopšteno je.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a apelovao je još jednom na građane da usklade svoje aktivnosti sa meteorološkom situacijom, kao i da se pridržavaju uputstava koje dobijaju od nadležnih državnih i opštinskih organa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.