EP podržava proširenje, Crna Gora da nastavi sa reformama
Drljević i Picula

Drljević i Picula

EP podržava proširenje, Crna Gora da nastavi sa reformama

Evropski parlament podržava politiku proširenja i Crna Gora treba da nastavi sa dobrom dinamikom sprovođenja reformi, kako bi postala prva naredna članica Evropske unije, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonina Picule.

Glavni pregovarač se, tokom posjete Briselu, sastao sa novim izvjestiocem EP za Crnu Goru, kojem je čestitao stupanje na novu dužnost, uz očekivanje da će evropske kolege podrobno izvještavati o uspješnom putu Crne Gore prema EU.

Drljević je prenio čvrstu opredijeljenost Crne Gore za članstvo u EU, podsjetivši da su Vlada i sve institucije uključene u proces pregovora istrajne u namjeri da obezbijede našoj državi mjesto u EU.

„Mi vrijedno radimo kako bi održali kontinuitet kretanja države prema EU. U narednom periodu očekujemo pozitivan odgovor Evropske komisije i država članica na napore koje ulažemo, a koji će se ogledati u otvaranju poglavlja 8 – Konkurencija i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u kojima smo postigli internu spremnost“, rekao je glavni pregovarač.

EIsSmeQWoAApYrI

Novi izvjestilac EP za Crnu Goru je pozdravio činjenicu da je Crna Gora od svih zemalja kandidata najdalje odmakla u pregovorima s EU. Istakao je da će se tokom svog mandata posvetiti jačanju veza Crne Gore i Unije, kao da će se u Evropskom parlamentu zalagati za princip blagovremenog napredovanja na osnovu individualnih rezultata država.

„Ja ću biti snažan zagovornik vraćanja politike proširenja među prioritete EU. Svjesni smo da to nije samo tehničko, već i političko pitanje, zbog čega je važno da Crna Gora, kao predvodnik u pregovorima sa EU, nastavi da potvrđuje da je njeno mjesto u EU, ne samo zbog geografske i kulturološke pripadnosti, već zbog ispunjavanja zahtjevnih standarda koje je Brisel pred nju postavio“, poručio je Picula.

Sagovornici su saglasni da je članstvo država Zapadnog Balkana važno za očuvanje mira i stabilnosti regiona, ali i čitavog evropskog kontinenta. Osvrnuli su se i na činjenicu da Sjeverna Makedonija i Albanija nijesu otvorile pregovore, ocjenjujući da, iako region ne gleda blagonaklono na tu odluku, ona ne treba da bude obeshrabrujuća, već da predstavlja dodatan motiv za još kvalitetnije sprovođenje unutrašnjih reformi i pripremu za punopravno članstvo u EU. U svijetlu otpočinjanja predsjedavanja Hrvatske Savjetu EU, naglašena su velika očekivanja od ovog predsjedavanja, kako za Crnu Goru, tako i za ostale države Zapadnog Balkana.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.