Zabrinjavajući podaci: Broj krivičnih djela na štetu policijskih službenika porastao za 35%

Janjušević govorio i o napadima u posljednjih 6 godina

Zabrinjavajući podaci: Broj krivičnih djela na štetu policijskih službenika porastao za 35%

Zabrinjava podatak da je posljednjih godina broj krivičnih djela i prekršaja na štetu policijskih službenika u porastu, i to krivičnih djela u posljednjih šest godina za oko 35% a prekršaja za oko 42%, kazao je pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević,na otvaranju Međunarodne konferencije „Pravna zaštita policijskih službenika i zaštita njihovog integriteta“, koju organizuje Sindikat Uprave policije Crne Gore.

Janjušević je istakao da je policijski poziv častan, a policijski službenici brinu o zaštiti svih građana Crne Gore, čuvaju tekovine naše demokratske države i brane Ustavom utvrđeni poredak.

"Osim što su profesionalci kojima je dobrobit svakog građanina na prvom mjestu, zaposleni u policiji su i članovi vaših porodica, prijatelji, komšije i dio vaše društvene zajednice.

Neću reći ništa novo kada kažem da je policijski posao izuzetno kompleksan i zahtjevan jer to nije samo profesionalni poziv već način života. Poznato je i da se policijski službenici, u obavljanju zakonom utvrđenih poslova i zadataka, susrijeću sa brojnim izazovima, što se od njih i očekuje budući da pred sobom imaju težak zadatak a to je borba protiv svih nezakonitosti i devijatnih ponašanja sa kojima se susrijeće naše društvo", saopštio je Janjušević.

On je istakao da crnogorska policija, sa svojim časnim profesionalcima, uspješno odgovara tim izazovima, postižući mjerljive rezultate u borbi protiv kriminala, koji su prepoznati i pohvaljeni kako od strane domaćih tako i relevatnih međunarodnih subjekata.

"U toj borbi međutim policija nije pošteđena od napada, ometanja, vrijeđanja i nedoličnog ponašanja. Zabrinjava podatak da je posljednjih godina broj krivičnih djela i prekršaja na štetu policijskih službenika u porastu, i to krivičnih djela u posljednjih šest godina za oko 35% a prekršaja za oko 42%.

Policijski službenici doživljavaju napade na radnim zadacima, sprovodeći mjere i radnje na koje ih zakon obavezuje, u zaštiti građana, njihove imovine, javnog reda i mira i društvenog poretka, a najviše napada, verbalnih i fizičkih, zabilježeno je na štetu uniformisanih policijskih službenika koji od svih službenika imaju najviše kontakata sa građanima", kazao je Janjušević.

EIsEHshXYAE6kNq

Ovi napadi, kako pokazuju analize za posljednjih nekoliko godina, se prema njegovim riječima najčešće dešavaju prilikom kontrole lica, reagovanja po prijavama o narušavanju javnog reda i mira, pružanja asistencija drugim organima, postupanja po prijavama o nasilju u porodici i obezbjeđivanja javnih okupljanja.

"Jedan broj policijskih službenika u ovim napadima je u proteklom periodu zadobio teže i lakše povrede dok je na žalost proteklih godina bilo i smrtnih posljedica na štetu policijskih službenika", saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije.

Dužnost je kako kažesvih nadležnih organa u sistemu krivično – pravne zaštite da preduzme odlučne aktivnosti, kako na jačanju pravnog okvira tako i u primjeni zakona, u cilju efikasnije zaštite policijskih službenika, "posebno ako se ima u vidu da su licima za koja je dokazano da su izvršila napad na policijske službenika u prethodom periodu izricane uglavnom uslovne kazne ili kazne zatvora ispod zakonskog minimuma".

"Kazne protiv lica koja napadaju policijske službenike na radnom mjestu i ugrožavaju njihov integritet moraju biti strožije, posebno prema povratnicima, i Uprava policije će se još snažnije zalagati za efikasniju i primjerenu zaštitu policijskih službenika jer se napad na policijskog službenika u svim demokratskim društvima, zbog uloge koju policija ima za dobrobit društva, smatra napadom na državu.

Nadležni organi i institucije u sistemu krivično pravne zaštite će, kao i do sada, imati punu podršku i saradnju Uprave policije u stvaranju što boljih preduslova i primjeni zakonske regulative u zaštiti policijskih službenika. Važan partner Upravi policije, u praćenju ove problematike, bio je i biće Sindikat Uprave policije, čiji su stavovi našoj policiji od značaja za dalje inicijative radi poboljšanja sveukupnog položaja zaposlenih u policiji", saopštio je Janjušević.

EIsQVFWX0AAbb46

Važno je kako dodaje, istaći da najveći broj policijskih službenika obavlja svoje poslove časno i odgovorno, "a slučajevi prekoračenja ovlašćenja i nedoličnog i nezakonitog ponašanja su svakako pod našim ali i budnim okom javnosti".

"Uprava policije ne podržava i neće podržati bilo kakvo nezakonito i nedolično ponašanje policijskih službenika. Policijski službenici, a u pitanju su bili pojedinačni slučajevi, za koje je dokazano da su počinili bilo kakav delikt kažnjiv zakonom su kažnjeni, a protiv onih za koje postoji sumnja da su izvršili krivično djelo se vode postupci u kojima tužilaštvo i sudstvo imaju podršku i punu saradnju Uprave policije.

Jasno je da policijski službenici i službenice moraju imati izgrađeni lični i profesionalni integritet. U svakom trenutku treba da budu spremni da primijene zakon odlučno, profesionalno i po propisima, i da služe za primjer svima u društvu. Uprava policije, u cilju jačanja integriteta, sprovodi niz specijalističkih obuka i usvojila je i Plan integriteta Uprave policije, kao interni dokument u kojem je sadržan skup mjera kojima se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika neprofesionalnog ponašanja u okviru organa.

Provjera integriteta policijskih službenika se kontinuirano vrši i biće aktuelna u svakom slučaju u kojem se procijeni da je potrebno ili gdje postoji makar minimalni procijenjeni rizik od korupcije", poručio je Janjušević.

Crnogorska policija će kako je istakao i dalje sprovoditi odlučne akcije "kako bi našu policiju činili časni i odlučni profesionalci, sa nultom tolerancijom menadžmenta Uprave policije na korupciju ili bilo koje drugo nezakonito ponašanje zaposlenih u policiji".

"Isto tako očekujemo da će mjere koje će nadležni organi i institucije preduzeti u budućnosti dovesti do nultne tolerancije cjelokupnog društva na napade na policijske službenike koji štite naše građane, njihova dobra i demokratske tekovine našeg društva", zaključio je pomoćnik Uprave policije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.