Mehmed Zenka

"CG sve svoje različitosti objedinjuje i predstavlja kao svoje bogatstvo"

Crna Gora sve svoje različitosti, kroz dijalog i uzajamno poštovanje, objedinjuje i predstavlja kao svoje bogatstvo i primjer dobre prakse rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na predstavljanju knjige „Osnovni pojmovnik religijske kulture“.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima važnu ulogu u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, a budući da ostvarivanje prava na slobodu vjeroispovjesti predstavlja jedan od temeljnih ljudskih prava, Ministarstvo je organizovalo niz okruglih stolova na kojima su učesnici/e bili predstavnici/e akademske zajednice, vjerskih zajednica, nacionalnih i lokalnih institucija i nevladinih organizacija, kako bi se osnažio međureligijski dijalog u Crnoj Gori i unaprijedila saradnja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i manjinskih sa vjerskim zajednicama", istakao je Zenka.

Prema riječima Zenke namjera ministarstva je bila da doprinese međusobnom zbližavanju i upoznavanju kako bi harmonija suživota što više dobila na vrijednosti.

Ministar smatra da je potrebno blagovremeno pružiti informacije o istoriji religija i religijskih učenja kako bi se i mlade generacije sadržajnije bolje upoznale sa nastankom svjetskih religija, ali i različitim vjerskim običajima i pojmovima.

 Žana Filipović, urednica Pojmovnika, je saopštila da religijsko nasljeđe bitno utiče društvene procese i formiranje individualnih i kolektivnih vrijednosti, vrijednosnih orijentacija i sistema.

"Nakon zaključaka Okruglih stolova uvidjeli smo da je nedovoljan nivo poznavanja religija koje su vjekovima prisutne u Crnoj Gori i tako smo došli do ideje da se uradi pojmovnik sa željom da se građanima/kama Crne Gore približe osnovni pojmovi religijske kulture", kazala je Filipović.

Autori tekstova o hrišćanstvu doc.dr Vladimir Bakrač, o islamu Enis Burdžović i judaizma Ljiljana Vuković  izlagali su o svojim tekstvima, dok je recezentkinja prof.dr Sonja Tomović Šundić govorila o smislu religije.

Ona je kazala da je odnos čovjeka prema Bogu je dominantna ideja svih svjetskih religija, te da je od kako postoji čovjek kao civilizovano biće postojala i neka forma religije, potreba da se tajna života objasni višim razlozima.

"Povezujući čovjeka sa uzvišenim religija uvodi poštovanje umnog principa koji uređuje postojeći svijet prema estetskom, etičkom i logičkom načelu.

I Osnovni pojmovnik je sačinjen sa ciljem sa se prikažu uporedo temeljne ideje i učenja monoteističkih religija, da se sagledaju osnove njihovih teorijskih pojmova, te ukaže na suštinsku povezanost i bliskost u praksi", kazala je Tomović-Šundić.

Crna Gora će kako se navodi u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava nastaviti da unapređuje politiku zaštite ljudskih prava i tolerancije, afirmiše  globalni dijalog i promoviše snagu zajedničke saradnje u očuvanju i njegovanju svog multikonfesionalnog i multikulturalnog karaktera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.