Najveći investicioni ciklus u obrazovanju: Slijedi izgradnja 4 škole, rekonstrukcija 3 vrtića, velika opremanja škola...
Sa sastanka

Potpisan ugovor sa EIB-om

Najveći investicioni ciklus u obrazovanju: Slijedi izgradnja 4 škole, rekonstrukcija 3 vrtića, velika opremanja škola...

Ministar finansija Darko Radunović danas je, u prisustvu ministra prosvjete Damira Šehovića, potpisao ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) kojom se obezbjeđuje 18 miliona eura za „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja“.

Ukupna vrijednost projekta je 40 miliona eura, a ostatak se obezbjeđuje iz sopstvenih sredstava, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva prosvjete i Ministarstva finansija.

Ugovor je ispred EIB-a potpisao šef odjeljenja EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini, a pristutnima se obratio i šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic.

Kako se navodi u saopštenju ovim potpisivanjem Vlada Crne Gore i zvanično je ušla u jedan od najvećih investicionih ciklusa u prosvjeti, u okviru koga je planirano 11 projekata izgradnje, rekonstrukcije i opremanja škola, nakon koga će biti otvoreno oko 3 500 novih mjesta za djecu u obrazovnim ustanovama Crne Gore.

Planirano je da pomenutih 40 miliona bude utrošeno odnosno stavljeno u funkciju do kraja 2023. godine, do kada je predviđeno trajanje Projekta.  

„Namjena ovog kredita je unapređenje crnogorskog obrazovanja. Projekat za koji smo danas potpisali ugovor u iznosu od 18 miliona eura zove se „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja“. Moram se zahvaliti Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj Uniji za podršku svim našim projektima, a ovaj je od posebne važnosti upravo zato što se odnosi na prosvjetu. Vjerujem da ćemo upješnu saradnju nastaviti i u budućnosti“, istakao je ministar finansija Darko Radunović.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je to na neki način istorijski momenat za obrazovanje u Crnoj Gori.

"Ovih 11 projekata podrazumijevaju izgradnju 4 nove škole, rekonstrukciju i nadogradnju 3 vrtića, zatim projekat adaptacije 10-ak srednjih škola širom Crne Gore, ali i projekat opremanja škola informatičkom opremom, projekat opremanja kabineta stručnih škola, te projekat opremanja većine škola mobilijarom. Završetkom svih ovih projekata kapaciteti u obrazovnim ustanovama će biti povećani za preko 3500 mjesta. Cijenim da je ovo mudar i odgovoran potez, koji dovoljno govori o opredijeljenosti ove Vlade da obrazovanje bude prioritet za ulaganja. Ali je i u ekonomskom smislu opravdan budući da smo svjesni da je ulaganje u znanje najznačajnija i najprofitabilnija investicija u svakoj zemlji, pa i u našoj", kazao je Šehović.

Trea

Šef odjeljenja EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini naglasio je da Evropska investiciona banka daje finansijsku podršku zahvaljujući garanciji Evropske Unije.

"Projektom povodom koga smo danas ovdje obezbjeđuju se povoljniji uslovi u obrazovanju. Ovaj sporazum je još jedan dokaz da je Vlada Crne Gore spremna da ulaže u obrazovanje i ekonomski razvoj, te da stvori uslove za obrazovanje svih. Takođe, ovo je prvi put da mi na ovaj način ulažemo u obrazovni sektor u Crnoj Gori", istakao je on.

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic osvrnuo se takođe na važnost činjenice da se Ugovor odnosi na prosvjetu.

„Vjerujem da će naši zajednički napori i udružena sredstva doprinijeti kvalitetu obrazovanja Crne Gore. Edukacija pomaže obezbjeđuje unapređenje znanja i vještina pojedinca, a time i države, a što dovodi do boljih radnih mjesta i kvalitetnijeg života, te prosperiteta i socijalne inkluzije. Obrazovanje je dio lanca koji ne može biti prekinut, i tu mislim na: diplomce, tržište rada, inovacije i preduzetništvo. Današnji zajam odlično nadopunjava podršku koju je EU već obezbijedila u okviru zajedničkog programa Unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu“, kazao je Špic.

Između ostalog, u saopštenju se ističe da je projektom sa EIB-om planirana izgradnja nove Gimnazije u Podgorici vrijedne preko 6 miliona eura.

"Drugi, nista manje važan projekat, svakako je izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura. I najavljivana izgradnja novog objekta osnovne škole u naselju City kvart je nešto na šta se čeka već neko vrijeme, a projektovana vrijednost investicije je preko 5 miliona eura. Takođe, nova škola u naselju Karabuško polje je dio pomenutog projekta. Pored izgradnje pomenutih škola, kroz ovaj projekat planirana je rekonstrukcija i nadogradnja 3 vrtića i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru. Dodatno, planiran je projekat rekonstrukcija srednjih škola, ali i brojna opremanja informatičkom opremom, te opremom potrebnom srednjim stručnim školama za prakičnu nastavu, ali i opremanje svih škola mobilijarom", saopšteno je.

Kako je broj javnih ustanova u obrazovanju preko 250, a u okviru tih ustanova funkcioniše preko 500 objekata, te uzevši u obzir činjenicu da je trenutno u sistemu prosvjete preko 100 000 djece, projekat izgradnje i opremanja škola je utoliko značajniji. Ročnost danas potpisanog ugovora je 25 godina, a grejs period 5 godina. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.