Legalizacija romskih naselja najjednostavnije rješenje
Foto:RCC

Dogovorena metodologija za mapiranje stanovanja Roma u regionu

Legalizacija romskih naselja najjednostavnije rješenje

Legalizacija neformalnih romskih naselja u regionu najpovoljnije je i najjednostavnije rješenje u cilju omogućavanja održivog stambenog zbrinjavanja Roma, saopštio je vođa tima projekta Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) za integraciju Roma Orhan Usein na regionalnoj konferenciji o stanovanju Roma na Zapadnom Balkanu, koja je održana u Sarajevu.

Usein je najavio da će nova metodologija, koju su predložili za mapiranje nelegalnih naselja u kojima žive Romi, biti primjenjena kao pilot projekat u po dvije opštine u svakoj od šest država Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru, a s ciljem njene kasnije primjene u cijelom regionu.

„Nešto manje od jednog miliona Roma živi na Zapadnom Balkanu, međutim u našem regionu generalno nema podataka o stanju njihovog stanovanja. Prema nekim procjenama, oko 30 posto romskih domaćinstava nije povezano na kanalizacioni sistem, 23 posto na vodovod, a 30 posto nema sanitarne čvorove. Vjerujemo da sa preciznim podacima o stvarnom stanju stanovanja Roma na terenu možemo krenuti u realizaciju konkretnih aktivnosti kao što su legalizacija neformalnih naselja i izgradnja socijalnih stanova, kao naredni korak. Stambeno zbrinjavanje je veoma skupa investicija, ali čvrsto vjerujemo da je legalizacija najpovoljnije i najjednostavnije rješenje u cilju omogućavanja održivog stambenog zbrinjavanja Roma,“ zaključio je Usein.

Predložena metodologija za mapiranje stanovanja Roma važna je za donošenje odluka na nacionalnom nivou o programima i projektima za poboljšanje uslova stanovanja Roma.

Metodologija je, kako pojašnjavaju iz RCCa, usmjerena na romska naselja sa lošim stambenim uslovima u regionu, te naglasak stavlja na kvalitet stanovanja, a ne na nacionalnost stanovnika. U metodologiji se koriste dostupni podaci sa različitih nivoa i iz različitih institucija iz svake države.

Na konferenciji, koju je organizovao akcioni tim projekta Savjeta za regionalnu saradnju za integraciju Roma, učestvovale su nacionalne kontakt osobe za Rome, predstavnici ministarstava iz regiona koja se bave stanovanjem, lokalnih samouprava i katastara, predstavnici civilnog društva Roma i međunarodnih organizacija. Učesnicima su se obratili i nacionalna kontakt osoba za integraciju Roma Saliha Đuderija ispred Bosne i Hercegovine kao domaćina konferencije, nacionalna kontakt osoba Sjeverne Makedonije za integraciju Roma Muzafer Bajram i šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Đanluka Vanini.


Cijeli proces je u skladu sa ciljevima Deklaracije partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma u sklopu procesa proširenja Evropske unije, koja je odobrena na samitu u Poznanju u julu ove godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.