Muslimanska i bošnjačka tradicija kroz objektiv pravoslavca
Đukić

Muslimanska i bošnjačka tradicija kroz objektiv pravoslavca

„Očuvanje i vrednovanje Muslimanske I Bošnjačke tradicije, običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca Pravoslavca“ je projekat na kojem je Bjelopoljac Željko Đukić radio nešto duže od pola godine. Izložba fotografija koja će se održati u četvrtak 7. novembra u kući Rista Ratkovića sa početkom u 18 h izložbom je kruna višemjesečnog terenskog rada.

"Prethodnih mjeseci sam obilazio okolna naselja i ruralna područja opštine Bijelo Polje kako bi akvizirao tradiciju, običaje i kulturu našuh sugrađana, Bošnjaka i Muslimana.Na izložbi će biti predstavljeno 250 fotografija velikog formata a za potrebe promocije ovog projekta izrađena je i publikacija koja će biti distribuirana narednih dana. Takođe izrađen je i web sajt koji će biti aktivan nakon održavanja izložbe. Na ovaj način želim da dam doprinos promociji i  afirmaciji Bijelog Polja kao grada multietničnosti, multikulturalnosti, tolerancije i jednakih prava za sve.", saopštio je Đukić.

Đukić je istakao da pod uticajem savremenog načina života i života u gradskim sredinama, naslijeđeni običaji i tradicija polako isčezavaju. Njegov cilj je da nešto od toga bude ovjekovječeno u fotografijama.

"Kroz ovaj projekat želim da putem fotografije evociram i promovišem tradiciju i kulturu života muslimanskog i bošnjačkog naroda koji živi u ruralnim sredinama. Posebno je značajno spomenuti da kompletan projekat sprovodi lice koje je Crnogorac pravoslavne vjeroispovjesti što će doprinjeti i promociji međukulturalne saradnje. Putem terenskog rada, izvršio sam obilazak ruralnih područja i u razgovoru sa mještanima, rukovodstvom mjesnih zajednica, identifikovap domaćinstva u ruralnom području  koja i dalje baštine i njeguju stare muslimanske i bošnjačke običaje u svom svakodnevnom životu. Tom prilikom sam izvršio fotografisanje domaćinstava, obradio stare fotografije.Nakon obilaska terena i fotografisanja, za potrebe projekta kreirana je i publikacija koja je odštampana u tiražu od 1500 primjeraka.  Kroz nju je sačinjena svojevrsna zbirka fotografija  koja je javnosti predstavljena i kroz izložbu u JU Ratkovićeve večeri poezije, a putem medija i interneta, društvenih mreža dodatno promovisane sa ciljem da predstavim tradiciju, običaje i  kulturu mojih sugrađana, Bošnjaka i Muslimana", kazao je Đukić i dodao da je, s obzirom da već duži niz godina djeluje u kreativnim industrijama shvatio da želi da kroz pentaprizmu foto aparata zabilježi stare lijepe  običaje, stil života i tradiciju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.