Budžet Opštine Bijelo Polje uvećan za oko 5 miliona eura
Sa sjednice parlamenta, foto:bijelopolje.co.me

Lokalni parlament usvojio rebalans

Budžet Opštine Bijelo Polje uvećan za oko 5 miliona eura

Odbornici Skupštine opštine, usvojili su danas Predlog Odluke o izmjenama i dopunama budžeta Opštine Bijelo Polje za 2019. godinu, kojim je budžet uvećan za oko pet miliona eura.

 Rebalansom budžeta ukupni prihodi planirani su u iznosu od oko 20 miliona i 650 hiljada eura, što je u odnosu na Odluku o budžetu više za skoro pet miliona eura.

Rebalans budžeta je uslovljen prilivom sredstava u tekućoj godini po osnovu Odluke Skupštine o refinansiranju kreditnih obaveza kod komercijalnih banaka po povoljnijim uslovima, kao i ukidanjem pojedinih organizacionih jedinica i prelaskom njihove nadležnosti u okvire drugih jedinica, objavio je opštinski sajt.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je u skladu sa sanacionim planom u prošloj godini Opština uspjela da izmiri preko 2 miliona eura duga, te da od kada se on nalazi na mjestu predsjednika nije bilo novih zaduženja.

“Uspjeli smo da refinansiramo nepovoljne kredite i sada ćemo vraćati obaveze po najnižoj stopi. Sa refinansiranjem kredita smo napravili uštedu u budžetu oko 600 hiljada na godišnjem nivou, dok se plate zaposlenima redovno isplaćaju, kao i porezi i doprinosi, obaveze prema studentima, poljoprivrednicima i nevladinim organizacijama” – rekao je Smolović.

20.000 eura za rekonstrukciju Operaconog bloka bjelopoljske bolnice

Većinom glasova podržan je predlog predsjednika Opštine kojim je predviđeno da Opština Bijelo Polje uloži 20 hiljada eura u rekonstrukciju Operacionog bloka Opšte bolnice.

Odbornici su usvojili i Predlog Odluke o porezu na nepokretnostima, čijom primjenom neće doći do povećanja ostvarivanja prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti.

Pored studenata sa visokom prosječnom ocjenom, pravo na opštinsku stipendiju imaće i studenti bez oba roditelja, lica sa invaliditetom i pripadnici romske populacije, bez obzira na uspjeh. Takođe, ovom Odlukom, pravo na stipendiju dobiće i studenti koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, uz uslov da su ostvarili prosjek ocjena u prethodnoj nastavnoj godini najmanje 8, odnosno, odnosno da su nosioci diplome „Luča“ u srednjoj školi. Za ovu namjenu opština je opredijelila 50. 000 eura.

Na jedanaestoj sjednici odbornici su podržali i prijedloge odluka o imenovanju žirija za dodjelu nagrade „3. januar“, za dodjelu javnih priznanja, a izabrane su i etičke komisije za izabrane predstavnike i funkcionere, kao i za lokalne službenike i namještenike. Usvojen je i Predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi izgradnje dalekovoda za Đalovića pećinu.

Odbornici su u okviru poslednje tačke razmatrali Izvješaj o radu JU Dom za stare Bijelo Polje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.