Zatvaranje vrata EU nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu
Etgen i Đukanović

Ocjena sa sastanka Đukanovića i Etgena

Zatvaranje vrata EU nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas Fernanda Etgena, predsjednika Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga čija delegacija boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je uz dobrodošlicu ukazao na ozbiljno prijateljstvo koje povezuje Crnu Goru i Luksemburg o čemu svjedoči i veoma frekventan i kvalitetan dijalog između dvije zemlje.

On je naglasio da je Luksemburg u kontinuitetu branio interese Crne Gore u Evropi, ali i cijelog regiona, što je posebno značajno s obzirom na značaj stabilnosti svake zemlje ZB.

"S tim iskustvom, izuzetno smo zainteresovani i uvjereni da je jedini pouzdani put u tom pravcu integracija u evropske i euroatlantske strukture", kazao je Đukanović i zahvalio Luksemburgu za razumijevanje i podršku.  

Upoznajući Predsjednika parlamenta i parlamentarnu delegaciju sa prilikama u Crnoj Gori ukazao je na prioritete: dalji ekonomski razvoj na nivou savremene Evrope, usvajanje evropskog sistema vrijednosti i kvaliteta života za naše građane. U tom kontekstu ponovio je zabrinutost zbog poslednjih tonova sa pojedinih evropskih adresa ističući da je interes i Balkana i EU dalja integracija regiona.

"Ono što nas privlači jeste ideja evropeizacije ZB i povratak svojoj evropskoj kući, čijoj stabilnosti i konkurentnosti treba svi zajedno da doprinosimo", kazao je Đukanović.

ukanoviEtgen3

On je istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države, koji su dodatno osnaženi saradnjom dva parlamenta kroz formiranje parlamentarnih tijela i grupa prijateljstva. Ukazao je na vrlo uzornu integraciju naših iseljenika u toj zemji i zahvalio za razvojnu pomoć Luksemburga Crnoj Gori. Perspektivu dalje saradnje vidi u oblasti ekonomije, turizma i kulture.

Predsjednik Predstavničkog doma zahvalio je za toplu dobrodošlicu tokom svoje prve zvanične posjete uz ocjenu da se Crna Gora izuzetno promijenila tokom poslednjih godina, nakon obnove nezavisnosti, a da je njen proces transformacije išao paralelno sa integracijom zemlje u međunarodne strukture i organizacije, uključujući NATO. Podsjetio je na partnerstvo dvije države na multilateralnom planu, uz potvrdu želje da saradnja bude nastavljena na političkom i ekonomskom planu.

"Luksemburg prepoznaje važnu ulogu Crne Gore za stabilnost regiona, dijeli zabrinutost i interes da se vrata u pogledu politike proširenja drže otvorenim i nastave reforme u interesu Evrope i država pojedinačno", kazao je Etgen.

Zatvaranje vrata nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu, ocijenjeno je na sastanku.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.