Za deset mjeseci MA prevezao više od pola miliona putnika
Ilustracija

Rezultati i ukupan doprinos opravdavaju podršku vlasnika

Za deset mjeseci MA prevezao više od pola miliona putnika

Za deset mjeseci ove godine, nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines je prevezao 593.939 putnika u sve tri kategorije saobraćaja.

Kako je saopšteno iz kompanije to je za 17.048 putnika ili blizu 3,00% više u odnosu na isti period lani.

"Pri tome je važno istaći da je porast broja putnika recipročan porastu obima saobraćaja u odnosu na prošlu godinu, koji takođe iznosi oko 3%, dok je prosječna popunjenost putničke kabine veća u odnosu na isti period prošle godine. To znači da su operativni resursi pažljivo i odgovorno planirani i utrošeni", navodi se u saopštenju MA.

MA je tokom oktobra ove godine prevezao 52.983 putnika u sve tri kategorije saobraćaja. To je za 3.912 putnika ili blizu 8,00% više u odnosu na oktobar 2018. godine.

Na ovaj način MA nastavlja sa odličnim komercijalnim rezultatima, koji su bolji u odnosu na prethodnu godinu i za sada su najbolji u 25-ogodišnjoj istoriji poslovanja.

"Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima, prije svega imajući u vidu činjenicu da su ostvareni u uslovima sve jače konkurencije na tržištu. U posljednje vrijeme smo svjedoci bankrotstva nekoliko velikih evropskih avio-kompanija, zbog otežavajućih okolnosti i izazova u komercijalnoj avijaciji koji su doveli do maltene tektonskih poremećaja na evropskom i svjetskom tržištu. MA nije pošteđen od svega toga, naprotiv, nikada nije bilo teže baviti se ovim poslom, a opet su uz podršku vlasnika postignuti odlični rezultati", rekao je izvršni direktor MA, Živko Banjević.

On dodaje i da su istovremeno svjedoci toga da veliki broj zemalja u svijetu iz pomenutih razloga pomaže svoje avio-kompanije, pri čemu je interes jedan jedini, ekonomski. 

"Za sve to vrijeme se u Crnoj Gori podrška vlasnika nacionalnoj avio-kompaniji predstavlja mahom u negativnom kontekstu, pa se u javnosti maltene stiče pogrešan utisak da je MA na državnom budžetu, da samo uzima i ništa ne doprinosi. Zbog toga koristimo priliku da opet istaknemo sljedeće činjenice: MA sam prihoduje između 70 i 80 miliona eura godišnje, tako da smo po obrtu u samom vrhu među državnim preduzećima. Već od toga se 15-20% potroši direktno u Crnoj Gori. Kada se to doda na indirektni doprinos MA crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi koji je utvrđen istraživanjem tržišta, ispostavlja se da je ukupan doprinos MA na godišnjem nivou veći od 150 miliona eura. Priliv iz te mase u budžet u velikoj mjeri premašuje ostvarenu podršku. Što se crnogorske privrede tiče, ne radi se samo o prihodu, već i o tome da veći broj putnika i turista podrazumijeva i veći broj radnih mjesta kao i porast obrta u privrednim granama koje direktno podržavaju razvoj turizma", istakao je Banjević.

Dodaje i da rekordni rezultati za deset mjeseci ove godine, govore u prilog tome da će ostvariti zacrtani plan i do kraja godine prevesti oko 660.000 putnika, i time premašiti prošlogodišnji rekord od 645.000 putnika. 

"Pri tome ćemo zadržati udio u tržištu između četvrtine i trećine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima, u konkurenciji i od preko 50 avio-kompanija", dodao je Banjević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.