Bogdanović: Projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu” baziran na prezentaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti CG
Aleksandar Bogdanović, foto: Vlada CG

Otvorena izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom

Bogdanović: Projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu” baziran na prezentaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti CG

Prva izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom, pod nazivom “Ljepote Crne Gore na dlanu”, otvorena je večeras u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, riječ je o projektu Bibloteke za slijepe Crne Gore, kojim su u 3D formatu predstavljena 23 objekta od kulturnog, turističkog i istorijskog značaja, a izložba je praćena i audio vodičem, te kratkim opisima na crnom tisku i Brajevom pismu.

Prvu izložbu te vrste u Crnoj Gori otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

49013802093a0aee2bc59o

Poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini, na kojem je izabran projekat Biblioteke za slijepe, realizovan je sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, posebno smo ponosni što je izložba kojoj danas prisustvujemo i po mišljenju međunardnog žirija, uvrštena u deset najznačajnijih priča o kulturnom nasljeđu u Evropi", rekao je Bogdanović.

490137982033503579e42o

Ističući da je projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, baziran na prezentaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti Crne Gore u 3D formatu i snimanju audio vodiča, poseban je jer doprinosi približavanju segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nisu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori.

490145225078d298ea084o

"Projekat promoviše inovativan i funkcionalan pristup u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, a podrazumijeva uključivanje svih kategorija društva, uz težnju da podstakne na dublje istraživanje znamenitosti lokalne i nacionalne kulture, što su prepoznali i naši evropski partneri", naveo je Bogdanović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.