Počela kampanja “Vijek borbe za politička prava žena”

Počela kampanja “Vijek borbe za politička prava žena”

Ženska političke mreža danas je počela kampanju “Vijek borbe za politička prava žena” u Crnoj Gori.

Politička istorija žena u Crnoj Gori bilježi da je Komunistička partija Crne Gore 1919. godine u svoj program upisala da - “Bez slobodne, emancipovane, politički izgrađene i društveno aktivne žene nema revolucije, nema društvenog napretka i nema budućnosti”.  Ovim su se žene Crne Gore pridružile talasu osnažene ljevice, radničkog pokreta i Internacionale i stale rame uz rame uz Klaru Cetkin i Rozu Luksemburg, navode iz Ženske političke mreže.

Danas, 100 godina kasnije, žene u Crnoj Gori još uvijek se, ističu,  bore za ostvarivanje svojih političkih prava, zacrtanih davne 1919. godine.

Kampanju “Vijek borbe za politička prava žena” obilježiće niz aktivnosti, povodom zahtjeva Ženske političke mreže da se unaprijedi izborno zakonodavstvo, odnosno da se usvoji set normi, a među kojima su i obavezujuće mjere učešće najmanje 40% žena na listama i više sredstava za partije koje imaju više izabranih političarki.

"Podsjećamo da Ustav Crne Gore garantuje ravnopravnost muškaraca i žena, da je Crna Gora potpisnica brojnih međunarodnih konvencija kojima se obavezala da sprovodi aktivne mjere da osigura potpunu ravnopravnost građana i građanki, te da je u svom krovnom dokumentu strateškog razvoja društva, Nacionalnoj strategiji održivog razvoja, zacrtala upravo ove ciljeve.Takođe, sve političke partije, svojim političkim programima i javnim obraćanjima, snažno zastupanju ideju demokratizacije društva, a najveći broj istih dao je punu podršku predlozima ŽPM na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU, čime je obezbijeđena neophodna većina za usvajavanje naših predloga.", saopšteno je iz ŽPMa.

Ženska politička mreža okuplja predstavnice 16 pozicionih i opozicionih partija u Crnoj Gori i ima za cilj uticaj na kreiranje politika koje će doprinijeti stvaranju povoljnijeg društvenog ambijenta i adekvatnih politika i mjera za postizanje ravnopravnosti žena u Crnoj Gori.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.