Novi test krvi može da detektuje rak dojke
Ilustracija

Pet godina prije pojave prvih kliničkih simptoma bolesti

Novi test krvi može da detektuje rak dojke

Novi test krvi može da detektuje rak dojke pet godina prije pojave prvih kliničkih simptoma bolesti, kažu naučnici.

Test, koji identifikuje reakciju imunog sistema tijela na proteine koje proizvode ćelije raka, mogao bi biti dostupan u naredne četiri godine.

Ćelije raka proizvode proteine zvane antigene koji teraju organizam da pravi antitela protiv njih poznata kao autoantitijela, javlja "Skaj njuz".

Naučnici sa Univerziteta Notingem razvijaju test koji će da identifikuje reakciju sistema imuniteta na antigene povezane sa tumorom, jer su oni dobri pokazatelji bolesti raka.

Oni su razvili takozvane panele antigena povezanih sa rakom dojke kako bi detektovali da li u tijelu postoje autoantitijela protiv njih u uzorku krvi uzetom od pacijenata.

Naučnici su utvrdili da je moguće detektovati autoantitijela protiv velikog broja antigena i do pet godina prije pojave prvih kliničkih simptoma tumora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.