EU osniva policiju za suzbijanje aktivnosti pranja novca
Foto: Ilustracija

EU osniva policiju za suzbijanje aktivnosti pranja novca

Evropska unija (EU) planira da ustanovi centralno tijelo za suzbijanje aktivnosti pranja novca, nakon što je niz skandala ukazao na slabosti Evrope u sprječavanju funkcionisanja takvog kapitala kroz njene banke.

"Očekuje se da će ministri finansija službeno ovlastiti Evropsku komisiju (EK) da sačini preporuke za novo nezavisno izvršno tijelo s direktnim ovlašćenjima", navodi se nacrtu izjave koja bi trebalo da bude odobrena na sastanku u decembru.

Misija tijela je da bude policijska finansijska institucija u skladu s pravilima EU o dubinskoj provjeri kupaca i drugim garancijama, prenosi Indikator.ba.

Najglasnije u zagovaranju novog tijela, kako bi se izbjegle nove krize, su Francuska i Holandija.

Evropu je pogodilo nekoliko skandala od kojih je najveće otkriveno pranje ruskog novca s Danskom bankom u iznosu od 30 milijardi eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.