Iskoristite sezonu mandarine: Pomaže kod prehlade, topi višak kilograma
ilustracija

Iskoristite sezonu mandarine: Pomaže kod prehlade, topi višak kilograma

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. vijeka. Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slatko-kiselog voća.

1. Pomažu kod prehlada i gripa

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak. U sto grama narandžastog voća, koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

2. Otapaju višak kilograma

Zbog malog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se uvrstiti je na jelovnik osoba koje pokušavaju da izgube višak kilograma. Ubrzava i metabolizam, pa tako pomaže u topljenju masnih naslaga u predjelu stomaka. Citrusi imaju i nizak glikemijski indeks koji pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.

3. Ubrzavaju probavu

Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore. Ako jedete mnogo ugljenih hidrata i masti, taj dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći će da se uspavana probava ubrza. Tačnije, mandarina ubrzava peristaltiku crijeva.

4. Čuvaju srce i kardiovaskularni sistem

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive materije u mandarinama sprječavaju i nakupljanje lošeg holesterola u arterijama, što može dovesti do srčanog udara.

5. Prirodni su antiseptik

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnim organima, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje ako ste pod stresom.

Oprez!

Mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama sa sklonošću prema kamenu u bubregu i žuči.

Savet plus:

Mandarina se najčešće jede svježa posle guljenja kore, ali može se iskoristiti za pripremu slatkih jela u želeima, sladoledima, kremovima i džemovima. Sok mandarine odličan je sastojak za marinadu mesa i riba, a ako imate na raspolaganju organski plod – upotrijebite i koricu.

N1 Zagreb

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.