Upozorenje Direktorata za vanredne situacije: Jaka kiša i olujni vjetar, građani da se prilagode situaciji
Foto: Anadolija

Upozorenje Direktorata za vanredne situacije: Jaka kiša i olujni vjetar, građani da se prilagode situaciji

Shodno informaciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Direktorat za vanredne situacije MUP-a obavijestio je građane da će u periodu od 2. do 10. novembra područje Crne Gore biti pod uticajem serije ciklonskih aktivnosti sa nekoliko kišnih talasa.

Zbog najavljenog nevremena MUP je pozva građane da svoje aktivnosti prilagode meteorološkoj situaciji, kako na kopnu tako i na moru.

Na području Crne Gore očekuju se jako nestabilne vremenske prilike sa jakom kišom i jakim, na udare olujnim južnim vjetrom. 

U ovom periodu u centralnim, južnim i primorskim oblastima očekuje se obilna količina kiše.

"Obilne padavine prvenstveno se očekuju sjutra, u nedjelju (3. novembra), tokom noći u nedjelju na ponedjeljak i u ponedjeljak tokom prijepodneva, zatim ponovo u srijedu. 

Ova meteorološka situacija zbog obilne količine kiše-vode i jakog južnog vjetra, potencijalno može da generiše i određene posljedice. Zbog obilne kiše u ovim regijama i zbog nagle obilne količine vode, potencijalno su mogući fragmentirani problemi (Flash Flood meteorološki efekat), prvenstveno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima, duž putnih pravaca koji presijecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na određenim fragmentima prostora gdje se ometa prirodno slobodno oticanje vode", navodi se u saopštenju Direktorata za vanredne situacije.

Dodaju i da je obavještenje poslato svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja, kako bi podigli nivo operativne spremnosti u cilju eventalnog reagovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.