Darmanović: Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima multilateralizma
Darmanović i Makluni

Na ceremoniji povodom Dana UN-a

Darmanović: Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima multilateralizma

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima multilateralizma, otvorenoj saradnji i snaženju partnerstva sa Ujedinjenim nacijama (UN).

Vijek od uspostavljanja multilateralizma i pozicija Crne Gore kroz vrijeme u međudržavnoj saradnji, bili su u fokusu ovogodišnje ceremonije u čast obilježavanja 24. oktobra, Dana Ujedinjenih nacija (UN), koju su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova i Sistem UN.

Proslavom u Vili Gorici, čiji su domaćini bili ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, obilježena je 74. godišnjica od usvajanja Povelje Ujedinjenih nacija.

Darmanović je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, kazao da je Crna Gora od samih začetaka ideje multilateralizma nastojala da bude punopravni član međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, danas, vijek kasnije, sa mjesta koje joj pripada, Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima multilateralizma, otvorenoj saradnji i snaženju partnerstva sa UN.

„Vjerujemo da bi svaka zemlja trebalo da sopstvenim primjerom i principijelnom politikom učestvuje u odgovoru na globalne izazove“, rekao je Darmanović.

Zato, kako je istakao, Crna Gora nastavlja da, shodno svojim kapacitetima, pruža doprinos međunarodnom miru i bezbjednosti, globalnim naporima na planu ispunjavanja ciljeva održive razvojne Agende UN-a 2030 i poštovanju ljudskih prava i sloboda.

CeremonijaobiljeavanjaDanaUjedinjenihnacija008

Zvaničnici su podsjetili da je multilateralizam utemeljen osnivanjem preteče UN – Lige naroda, nakon Prvog svjetskog rata.

Mekluni je ukazala da je multilateralizam danas možda i važniji nego prije 100 godina, i da je on temelj Agende do 2030. godine i Ciljeva održivog razvoja.

„Rješavanje zajedničkih problema udruženim snagama, od sukoba i ekonomskih kriza do epidemija i klimatskih promjena, više nego ikada zahtijeva globalni odgovor kroz saradnju, kao što to zahtijeva i naš kolektivni odgovor na ključne izazove današnjice“, navela je Mekluni.

Ona je citirala generalnog sekretara UN Antonia Gutijereša koji je rekao da „kada narodi rade zajedno, nada prevlada i nađu se zajednička riješenja”.

U okviru ceremonije, prikazana je i izložba nekih od najranijih crnogorskih korespondencija iz perioda začetaka multilateralizma.

Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je na snagu stupila Povelja UN.

Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane UN čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, podrška razvoju i društvenom progresu i zaštita ljudskih prava.

UN su osnovali lideri 51 države a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice.

Crna Gora je postala članica UN u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.