Demokrate predlažu: Zaposleni koji prijavi poslodavca zbog pritiska pred izbore nagraditi sa 10 plata

Demokrate predlažu: Zaposleni koji prijavi poslodavca zbog pritiska pred izbore nagraditi sa 10 plata

Demokrate predlažu da se Zakonom o sprječavanju korupcije propiše da zaposleni koji prijavi poslodavca za vršenje krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju novčano nagradi u visini od 10 prosječnih zarada a poslodavac kazni zabranom rada na 10 godina.

"Na svim do sada održanim izborima u Crnoj Gori zabilježene su masovne zolupotrebe poslodavaca, koji, koristeći svoj položaj, vrše pritisak na zaposlene da izađu ili ne izađu na izbore i glasaju ili ne glasaju određenu političku opciju. Gotovo da nema zaposlenog u državnom organu i organu lokalne samouprave gdje DPS vrši vlast, da nije osjetio direktan ili indirektan predizborni uticaj. Starješine organa, direktori i šefovi po nalogu DPS-a korise nekoliko metoda zastrašivanja i ucjena, pa čak i prijetnji. Zaposleni koji se nađu na spiskovima DPS-a kao čvrsti opozicioni glasači trpe pritisak da oni i članovi njihovih porodica ne izađu na izbore, uz neposrednu ili posrednu prijetnju da će ostati bez posla ili biti raspoređeni na niže radno mjesto. Cilj DPS strategije je uspostavljanje straha za egzistenciju kod onih zaposlenih koji glasaju opoziciju i pretvaranje opozicionih glasača u apstinente", tvrde u Demokratskoj Crnoj Gori.

Ta partija nudi rješenje za suzbijanje kako kažu, "ove masovne, nezakonite i nečasne pojave po modelu Zakona o spriječavanju korupcije koji je predvidio nagradu građaninu koji prijavi korupciju i koji u tom slučaju ima status takozvanog “zviždača”. Po istom modelu bi trebalo ustanoviti i nagradu zaposlenom koji prijavi poslodavca koji je vršio pritisak na njegovo izbornu volju. Na ovaj način će zaposleni biti ohrabreni i zaštićeni, a partijski poslodavci razoružani"..

Podsjećaju da je krivičnim zakonikom Crne Gore propisano krivično djelo, povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, ali praksa je, upozoravaju, pokazala da ovo nije dovoljno kako bi građani i zaposleni bili zaštićeni. 

"Ovo iz razloga što sudovi obično donose oslobađajuće presude ili DPS poslodavce kažnjavaju uslovnom kaznom. Sa druge strane zaposleni koji su prijavili slučaj obično budu progonjeni i svrstani i grupu “neposlušnih”, pa im sleduju niža radna mjesta ili otkaz. Zbog toga je neophodno dati dodatnu garanciju. Prije svega neophodno je utvrditi finansijsku nagradu zaposlenom, zatim garanciju da ne može biti otpušten ili raspoređen na niže radno mjesto zbog prijave uticaja na izbornu volju, a poslodavcu nametnuti finansijsku obavezu i izreći mjeru zabrane rada u državnom organu u dužem vremenskom periodu.", navode Demokrate.

Predlog Demokrata je da se u Zakon o sprječavanju korupcije propiše i to da zaposleni koji prijavi poslodavca za vršenje krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju ima pravo na nagradu. 

"Da se nagrada isplaćuje sa računa pravnog lica u kome je zaposlen, u visini od 10 prosječnih zarada koje ostvaruje kod tog poslodavca ili prosječne zarade na nivou države u godini obračuna, ako je to povoljnije po zaposlenog.Pravno lice danom isplate zaposlenom, stiče pravo da regresno naplati odštetu od lica koje je štetu prouzrokovalo, odnosno od onog koji je vršio pritisak na zaposlenog.Zaposleni stiče pravo na isplatu nagrade danom pravosnažnosti osuđujuće presude poslodavcu, za izvršenje krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju. Takođe, važno je zakonom uvesti i dvije mjere zabrane. Prva se odnosi na zaposlenog koji je prijavio uticaj poslodavca, da ne može zbog te činjenice biti raspoređen na niže radno mjesto ili mu prestati radni odnos. Druga zabrana se odnosi na poslodavca koji je pravosnažno osuđen za navedeno krivično djelo, da mu zbog te činjenice prestaje radni odnos i da u periodu od 10 godina od dana pravosnažnosti presude, ne može zasnovati radni odnos u organu državne uprave i jednice lokalne samouprave.", predlažu iz ove partije.

Na ovaj način direktori, šefovi ili starješine organa imaju, ističu,  izuzetno ozbiljne posledice u slučaju da se dokaže da vrše pritsak na zaposlene. Sa druge strane zaposleni imaju visoku novčanu nagradu i garanciju radnog odnosa za slučaj da prijave šefove, direktore ili druge zaposlene koji utiču na njihovu izbornu volju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.