Smolović u Strazburu: Evropska nedjelja lokalne demokratije će se održati u Crnoj Gori

Jesenja sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope

Smolović u Strazburu: Evropska nedjelja lokalne demokratije će se održati u Crnoj Gori

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović predvodio je crnogorsku delegaciju na 37. sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, koja je održana u Strazburu od 29. do 31. oktobra 2019. godine.

„Teme sjednice bile su fokusirane su na pametne gradove i zaštitu od napada na informacione sisteme, radne uslove lokalnih izabranih predstavnika, pravednu raspodjelu poreza u prekograničnim područjima, upotrebu jezika od strane lokalnih i regionalnih vlasti i zaštitu interno raseljenih lica, regionalnu dimenziju u budućnosti Evrope i Venecijanske principe o zaštiti i promociji institucije ombudsmana” – rekao je šef crnogorske delegacije Petar Smolović.

On je podsjetio da su članovi Kongresa razmatrali reviziju “Kodeksa dobre prakse za učešće građana u procesu odlučivanja“.  Kao dio svojih aktivnosti praćenja, Kongres je usvojio dva izvještaja o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Ruskoj Federaciji i Bosni i Hercegovini, kao i izvještaj o posmatranju izbora u Turskoj, uključujući ponovljene lokalne izbore u Istanbulu 23. juna 2019. godine.

“Ono što je veoma značajno za nas, je da smo da dogovorili da se u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, održi Evropska nedjelja lokalne demokratije u Crnoj Gori. Moram da istaknem da smo svi iz delegacije ponosni, što smo dogovorili organizaciju po prvi put u našoj državi, ovog veoma značajnog događaja, koji Savjet Evrope organizuje u znak poštovanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi” – zaključio je Smolović, objavljuje sajt Opštine Bijelo Polje.

0020a460d45a9da05ae726f7c21ab9c5bda64a8e0780c6660d0ddc64fe3768877ad56483d3de

Članovima Kongresa su se obratili Ivan Malenica, ministar državne uprave Republike Hrvatske i Karolina Darias San Sebastian, iz Vlade Kanarskih ostrva (Španija), koji su govorili o ulozi regiona u sprovođenju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030.

Pored toga, u okviru institucionalnog dijaloga, članovima su se obratili i generalna sekretarka Savjeta Evrope, Marija Pejčinović Burić, predsjednica Parlamentarne skupštine, Liliane Mauri- Pauskuier i, u ime Komiteta ministara, Jakueline Gourault, francuska ministarka za teritorijalnu koheziju.

Na sjednici Kongresa delegaciju Crne Gore su činili: Petar Smolović, šef Delegacije i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Upravnog odbora Zajednice opština i predsjednik Opštine Berane, Darko Mrvaljević, odbornik u Opštini Danilovgrad i Vanja Starovlah, sekretar Delegacije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.