FZO traži veći budžet za 34 miliona eura

Za narednu godinu

FZO traži veći budžet za 34 miliona eura

Upravni odbor Fonda za zdravstveno osiguranje je usvojio Nacrt budžeta za zdravstveni sistem za 2020. godinu u iznosu od 281.537.650,01 eura, koji je u odnosu na budžet u 2019. godinu veći za 34.249.863,04 eura ili za 13,85 odsto.

Direktor te institucije Sead Čirgić kazao je Danu da je osnov za utvrđivanje budžeta bilo uvećanje kretanja troškova za zdravstvenu zaštitu, po svim osnovama, u prvoj polovini 2019. godine i zahtjevi JZU za dodjelu budžetskih sredstava za 2020. godinu, kako bi realizovali planirane zdravstvene usluge.

"Povećanje budžeta uglavnom se odnosi na povećanje sredstava za rad javnih zdravstvenih ustanova tj. obezbjeđivanje sredstava za ljekove i medicinski potrošni materijal; ulaganja u savremenu medicinsku opremu; obezbjeđivanje sredstava za zarade; za materijalne troškove u JZU; za liječenje van sistema javnog zdravstva (u inostranstvu i u zdravstvenim ustanovama u zdravstvenoj mreži i van mreže, sa kojima Fond ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite); za naknade za bolovanje; za medicinsko tehnička pomagala; za kapital ne izdatke u Fondu i drugo. Nacrtom budžeta Fonda sredstva su raspoređena na tri programa: Fond za zdravstveno osiguranje u iznosu od od 38.195.738,72 eura, zdravstvene institucije u iznosu od 238.448.256,29 i Institut za javno zdravlje u iznosu 4.893.655 eura", ističe Čirgić.

On objašnjava da su sredstva za Fond za zdravstveno osiguranje planirana u iznosu od 38.195.738,72 eura, što je više za 4.682.980,00 eura ili za 13,97 odsto u odnosu na budžet za 2019. godinu.

"Planirana sredstva su uvećana na poziciji izdataka za liječenje van sistema javnog zdravstva (u inostranstvu i u zdravstvenim ustanovama u CG sa kojima Fond ima ugovor o pružanju zdravstvene zaštite) za 2,0 miliona eura; za naknade za bolovanje za 1,1 milion za medicinsko tehnička pomagala za 0,8 miliona, za kapitalne izdatke za 0,47 miliona, što se prije svega odnosi na nabavljanje informatičke opreme za potrebe IS u zdravstvu i za potrebe Fonda i drugo", navodi Čirgić.

On kaže da je za kapitalne izdatke planirano 7,26 miliona eura, što je povećanje od 3,18 miliona u odnosu na 2019. godinu, a odnose se na izdatke za građevinske objekte u iznosu od 1,62 miliona, za medicinsku opremu i sredstva transporta 5,22 miliona i za investiciono održavanje 0,43 miliona eura.

Čekaju pregovore sindikata i Vlade za povećanje plata

Čirgić naglašava da sredstva za povećanje zarada nijesu planirana ovim nacrtom budžeta, jer očekuju da će kroz pregovore sindikata sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja doći do dogovora o povećanju zarada, za šta će Fond naknadno tražiti dodatna sredstva u postupku pregovora sa MF oko konačnog nacrta budžeta.

"Realno je očekivati da dođe do povećanja zarada u iznosu koji ne bi ugrozio stabilnost javnih finansija. Takođe, uvećana su sredstva za zajedničke programe, prije svega za kontinuiranu medicinsku edukaciju (KME), Nacionalne preventivne programe i drugo. Program Instituta za javno zdravlje uvećan je sa 4,09 miliona eura na 4,89 miliona, odnosno za 0,8 miliona, a odnosi se na povećanje sredstava za potrebe mikrobiološke laboratorije, za sprovođenje Programa monitoringa zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku upotrebu i druge planirane projekte i programe", poručio je Čirgić.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.