Preko 40 miliona za škole, vrtiće i opremu
Damir Šehović

Počinje do sada najveći investicioni ciklus u obrazovanju

Preko 40 miliona za škole, vrtiće i opremu

Vlada Crne Gore je obezbijedila sredstva za početak novog do sada najvećeg investicionog ciklusa u obrazovanju. Ukupan projekat je vrijednosti od preko 40 miliona, od čega će 18 miliona biti obezbijeđeno kreditnim sredstvima od Evropske investicione banke (EIB), a ostatak iz sopstvenih sredstava, kazao je u razgovoru za Dnevne novine ministar prosvjete Damir Šehović.

"Preciznije, Vlada je upravo juče usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o finansiranju između Crne Gore i Evropske investicione banke za realizaciju projekta „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja". Time smo zaokružili finansijsku konstrukciju ne samo za izgradnju velikog broja novih objekata, već i za opemanje svih škola računarskom i drugom opremom i namještajem. I ono što je posebno važno, ne govorimo o predugim rokovima za realizaciju, jer će ovih nešto preko 40 miliona eura opredijeljenih za pomenute projekte biti utrošeno do kraja 2023. godine, do kada je inače predviđeno trajanje projekta", istakao je Šehović.

On cijeni da je ovo mudar i odgovoran potez, koji "dovoljno govori o opredijeljenosti ove Vlade da obrazovanje bude prioritet za ulaganja".

"Ali je i u ekonomskom smislu opravdan budući da smo svjesni da je ulaganje u znanje najznačajnija i najprofitabilnija investicija u svakoj zemlji, pa i u našoj", kaže Šehović.

Kako objašnjava, ova Vladina odluka će obezbijediti ne samo kvalitetnije uslove za boravak i rad u obrazovnim ustanovama djeci i nastavnicima, već će izvjesno imati na dugi rok i pozitivan uticaj na privredni rast naše države.

"Njime, nakon značajnih investicija u obrazovnu infrastrukturu iz prethodnog perioda, koje su, cijenim, vidljive na svakom koraku, pokrećemo novi, do sada vjerovatno najveći investicioni ciklus koji, dakle, uključuje izgradnju ne samo desetak novih objekata obrazovanja, nego i kompletno opremanje škola. Projekat ima za cilj da poveća pristup djece kvalitetnoj njezi u ranom djetinjstvu i kvalitetnom obrazovanju u predškolskim ustanovama, kao i da poboljša uslove za učenje učenika u osnovnim i opštim i stručnim srednjim školama", navodi Šehović.

Konkretno, ističe on, projektom je predviđena izgradnja četiri nove škole, nadogradnja tri vrtića i adaptacija desetak srednjih škola širom Crne Gore.

"Izgradnjom i nadogradnjom tih objekata kapaciteti u obrazovnim ustanovama će biti povećani za preko 3.500 mjesta. Između ostalog, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici vrijedne preko šest miliona eura. Objekat će biti površine 6.000 m2. Imajući u vidu da Podgorica ima više od 200.000 stanovnika, a da postojeća gimnazija "Slobodan Škerović" trenutno ima preko 1.800 učenika, jasno je da je izgradnja novog objekta neophodna. Izgradnja nove gimnazije je planirana u zahvatu DUP-a Univerzitetski centar", kazao je ministar.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.