Foto: Vlada CG

Pažin sa Vakninom

"Prijateljstvo sa Izraelom utemeljeno u crnogorskoj tradiciji antifašizma i poštovanja različitosti"

Crna Gora, koja je snažno utemeljena na vrijednostima antifašizma i poštovanja bogatstva vjerske i etničke različitosti, ponosna je na tradicionalno prijateljstvo sa jevrejskim narodom i odličnu saradnju sa državom Izreal, saopštio je potredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom sastanka sa ministrom za vjerske službe Izreala Jicakom Vakninom danas u Podgorici.

Potpredsjednik je ocijenio da bilo koja destruktivna ideja koja promoviše vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju ne može naći svoje uporište u Crnoj Gori.

Pažin je naročito zahvalio Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori na konstruktivnom doprinosu prilikom pripreme novih zakonskih rješenja o slobodi vjeroispovijesti, naglašavajući da tokom komunikacije na temu Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Jevrejskom zajednicom nije bilo nijednog otvorenog pitanja.

Saopštio je da je Crna Gora počastvovana činjenicom da je izabrana da bude domaćin MAHAR konferencije, najvažnijeg foruma jevrejskih zajednica i organizacija Jugoistočne Evrope, koji će biti otvoren danas u Budvi.

Vaknin je izrazio zahvalnost crnogorskoj vladi i ukupnom crnogorskom društvu na iskrenom prijateljstvu prema jevrejskom narodu, kao i na podršci i zalaganju za zajedničke vrijednosti mira, tolerancije i saradnje među narodima i državama.

Izrealski ministar je odao priznanje Crnoj Gori na izgradnji društva utemeljenog na vjerskoj i nacionalnoj toleranciji i poštovanju, ocijenjujući da je Crna Gora po iskrenom poštovanju ovih vrijednosti danas primjer mnogim državama u Evropi.

Takođe, naglasio je spremnost Izreala da sa Crnom Gorom podijeli svoja napredna tehnološka znanja i ostvari intenzivniju ekonomsku saradnju, naročito u kontekstu primjene novih tehnologija i inovacija u različitim sektorima privrede. 

Sastanku su osim ministra Vaknina prisustvovali i predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Đorđe Raičević, vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkop, rabini Simča i Goldberg, kao i predstavnik Evroazijskog jevrejskog kongresa Šaim Blečman.
  
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.