Bijelo Polje mjesto sa povoljnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi
Foto: Opština Bijelo Polje

Bijelo Polje mjesto sa povoljnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi

Opštini Bijelo Polje je na Konferenciji o ekonomiji u Budvi uručen BFC SEE sertifikat, čime je i zvanično okarakterisana kao mjesto sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava, koji se sprovodi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, saopšteno je iz bjelopoljske Opštine.

O BFC standardu, šta on znači za Bijelo Polje, koje je sve kriterijume Opština morala da ispuni da bi postala mjesto sa povoljnim poslovnim okruženjem, govorio je Dalibor Đogović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

On je kazao da je Opština Bijelo Polje bila dužna u početnoj fazi da napravi tim koji će da se bavi sertifikacijom. Tim je formiran 2018. godine i sprovodio je sve aktivnosti koje su bile tražene po priručniku u kojem je od Opštine traženo da prođe sve faze: početnu-evaluacionu od dva mjeseca, zatim drugu fazu implementacije, završnu verifikacionu fazu.

Đogović je istakao neke od najvažnijih odluka Opštine koje su donijete radi uspješne realizacije procesa dobijanja sertifikata.

"Formirana je specijalizovana Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj(KLER), kao posebna organizaciona jedinica koja se bavi isključivo ekonomskim pitanjima opštine, unaprijeđen je rad Savjeta za ekonomski razvoj, kao i pitanja vezana za urbanizam i plansku dokumentaciju. Osim toga opština je unaprijedila marketinški pristup i promociju prema stranim investitorima, kao i proces praćenja postojećih projekata i unapređenja tehničke infrastrukture", kazao je Đogović.

Ističe da je sertifikat BFC SEE cijenjen u međunarodnim krugovima i da rejtinzi konkurentnosti uzimaju njegovo posjedovanje u obzir.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.