Inicijativa odbrambene saradnje odlična platforma za jačanje regionalne saradnje
Bošković sa načelnicima generalštabova

Inicijativa odbrambene saradnje odlična platforma za jačanje regionalne saradnje

U Podgorici se održava osma konferencija načelnika generalštabova zemalja članica Inicijative odbrambene saradnje (Defence Cooperation Initiative - DECI). Načelnike generalštabova Italije, Slovenije, Albanije, Austrije, Mađarske, Hrvatske pozdravio je ministar odbrane Predrag Bošković i poželio uspješan rad.

Tom prilikom poručio je da je inicijativa DECI koja je pokrenuta 2012.godine zemljama članicama donijela brojne prednosti.

''Naše zemlje dijele interese u oblasti odbrane, stvarajući bezbjedan region zajedničkim učešćem u misijama, operacijama, edukacijama i obukama. To je ključna inicijativa u regionu koja doprinosi razvoju zajedničke političko-vojne politike u oblasti bezbjednosti i odbrane'', kazao je Bošković.

7524660525402200595454476358353809307074560n

On je dodao i da su principi DECI inicijative – udruživanje i dijeljenje, razumijevanje i izgradnja povjerenja među zemljama članicama savršeno povezani sa crnogorskim strateškim ciljevima.

''Samo otvorena i iskrena saradnja ključ je za stabilnost i prosperitet. Zato naglašavam crnogorsku posvećenost da ostanemo pouzdan partner u duhu NATO sistema pametne odbrane i evropskog koncepta udruživanja i dijeljenja", kazao je Bošković.

7195665525402203162120886653391523939352576n
 
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić je kazao da je konferencija idealna prilika da se razmijene iskustava i gledišta vojne saradnje u regionu.

''Crna Gora ima tri strateška vanjsko-politička cilja: puno članstvo u NATO, potpuna integracija u EU i regionalna sigurnost i stabilnost. Ostvarenju prvog cilja u velikoj mjeri doprinijela je činjenica da smo na samom početku evroatlantskih integracija shvatili da su regionalne inicijative i saradnja podjednako važne kao NATO i EU integracije", naveo je Dakić.

Tokom ovogodišnje konferencije razgovaralo se o stabilnosti balkanske regije i u tom kontekstu doprinosu NATO KFOR-a i EUFOR ALTHEA, a razmatrana su i pitanja saradnje kroz NATO koncept vodeće nacije (FNC, Framework Nation Concept). Načelnici generalštabova su se osvrnuli i na izazove i prijetnje sa kojima se države u regionu suočavaju, kao i na modele zajedničkog odgovora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.