Članstvo u NATO-u daje veće mogućnosti učešća u međunarodnim događajima iz sfere kulturno-umjetničkog stvaralaštva
Đurđić, foto:Pr Centar

Članstvo u NATO-u daje veće mogućnosti učešća u međunarodnim događajima iz sfere kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Članstvo u NATO-u daje veće mogućnosti učešća u raznim međunarodnim projektima i događajima iz sfere kulturno-umjetničkog stvaralaštva čiji su nosioci ili organizatori institucije i fondovi iz razvijenih zemalja Evrope.

To je, u intervjuu za PR Centar, ocijenila modna dizajnerka, Milena Đurđić, navodeći da je Crna Gora mala država i da članstvo u najmoćnijoj svjetskoj vojnoj sili predstavlja nemjerljiv kapital, jer je to, kako je dodala, garancija bezbjednosti.

„Bezbjednost i stabilnost zemlje predstavlja temelj ekonomskog razvoja i drži otvorenim vrata za strana ulaganja“, smatra Đurđić.

Ona je istakla da međunarodni kapital nema domovinu.

„Njegova domovina je svaka destinacija koja predstavlja sigurnu investiciju, a to su, prije svih, zemlje članice NATO-a, jer je NATO garant bezbjednosti“, rekla je Đurđić.

Prema njenim riječima, mora se imati u vidu da NATO nije samo najveća vojna, nego i politička organizacija, ali je, kako je ukazala, potrebno izvjesno vrijeme kako bi nove članice vidljivije osjetile plodove raznovrsnih oblika saradnje, pomaganja i solidarnosti.

„Članstvo u NATO-u nam daje veće mogućnosti učešća u raznim međunarodnim projektima, događajima iz sfere kulturno-umjetničkog stvaralaštva, čiji su nosioci ili organizatori, pretežno, institucije i fondovi iz razvijenih zemalja Evrope, članice Evropske unije, što na neki način približava, odnosno uvodi na zapadno-evropsko tržište stvaraoce iz oblasti u kojoj i ja djelujem, a to je modni dizajn i kostimografija“, pojasnila je Đurđić.

Ona je rekla da teme za rad i inspiraciju nalazi u raznim vidovima umjetnosti, slikarstvu, muzici, književnosti, filmu, ali i u oblasti nauke.

„Mišljenja sam da modni dizajn, kao oblik primijenjene umjetnosti i dio kulturno-umjetničkog stvaralaštva treba da bude i dio i izraz kritičke misli, kao odgovor na zbilju i pojave u društvu u kojem živimo, pa i na pojave na globalnom planu, koje su planetarnog značaja“, kazala je Đurđić.

Zagovornik je, kako je pojasnila „angažovane umjetnosti“, koja je ispunjena socijalnim nabojem, koja istražuje negativne pojave društvene stvarnosti, koja obavještava, razotkriva i osvješćuje „da bi bili društveno odgovorniji i tražili adekvatan odgovor na njih“.

Intervju je realizovan u okviru projekta „Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a“, koji finansira Odsjek za javnu diplomatiju NATO saveza, a koji sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), u saradnji sa PR Centrom i NVO Atak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.