Marković: Mladima stanovi od države na korišćenje, iduće godine slavimo veliki građevinski poduhvat

Vlada svakog dana radi na rastu plata, penzija, povećanju broja radnih mjesta i izgradnji zemlje

Marković: Mladima stanovi od države na korišćenje, iduće godine slavimo veliki građevinski poduhvat

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da se mladim ljudima na kvalitetniji način mora rješavati stambeno pitanje, prije svega za one neophodne državi - prosvjetnim radnicima, inženjerima, dobrim pravnicima, ekonomistima, istraživačima i naučnicima. On je kazao da će prva dionica građevinski biti završena do 30. septembra i da se nada da će do tada naći odgovor i definisati model nastavka druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice.

Marković je odgovarajući na pitanja o dodjeli stanova i stambenih kredita funkcionerima u intervjuu za TVCG,  rekao da je stambena politika zasnovana na zakonima i aktima Vlade, ali da je nakon objavljivanja spiskova bilo nelogičnosti i nejednakosti u raspolaganju tim sredstvima. Kazao je da će se preispitati politika i zakonodavstvo u tom smislu te da je formirana radna grupa za to.
On je istakao da se mladim ljudima na kvalitetniji način mora rješavati stambeno pitanje, prije svega za one neophodne državi - prosvjetnim radnicima, inženjerima, dobrim pravnicima, ekonomistima, istraživačima i naučnicima.

„Razmišljamo o tome da pokrenemo jedan program gradnje stanova na čitavom prostoru države koje bi finansirala država ili sa privatnim partnerom ako bude bilo interesovanja gdje ćemo te stanove davati tim ljudima, mladim ljudima, ljudima sa potencijalnom koji bi brže mogli naći posao van Crne Gore, ali bi ostali u Crnoj Gori ako bi mogli imati riješeno stambeno pitanje ako bismo im omogućili tu priliku. Ne za stalno nego na korišćenje. Oni bi plaćali povlašćenu kiriju 10 – 15 godina, koliko bismo se dogovorili, dok ne riješe svoje stambeno pitanje. A u međuvremenu bi imali mogućnost da koriste stanove koje će praviti država“, pojasnio je predsjednik Vlade i rekao da vjeruje da će naredne godine imati zaokružen model.

Duško Marković - Intervju Televiziji CG

Na pitanje novinara o realnosti zahtjeva zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu za povećanjem zarada, Premijer je rekao da će zarade u Crnoj Gori rasti u odnosu na realne mogućnosti i realne izvore. On je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom da zarade u prosvjeti u 2020. godini budu povećane 9%, a u 2021. od 3%.

„Sada nam ostaje da taj dijalog dovedemo do kraja sa zaposlenima u zdravstvu. Znam za te njihove zahtjeve, ne dovodim u pitanje opravdanost i cjelishodnost, ali mi se moramo kretati u realnim okvirima i u okviru mogućnosti“, rekao je predsjednik Marković i podsjetio da je prosjek zarada u zdravstvu preko 600 eura a da primanje ljekara specijaliste u KBC-u nije ispod 1.200 ili 1.300 eura.

„Nadamo se da ćemo u 2022. ići sa novim povećanijima i prema obrazovanju i zdravstvu, ali ne želim da zaboravim i penzionere, zaposlene u MUP-u, policiji, vojsci, vatrogascima… To su sve kategorije o kojima razmišljam svakoga dana mi u Vladi tražimo načina da popravimo njihov standard“, rekao je on.

Za dvije i po godine smanjena stopa nezaposlenosti za preko osam odsto

Marković je kazao u intervjuu Radio televiziji Crne Gore (RTCG) da u ove skoro pune tri godine, naša ekonomija bilježi impozantan rast jer je rasla po prosječnoj stopi od 4,9 odsto.

„Rekao bih da postoji više razloga za takav trend u našoj ekonomiji. On je rezultat prije svega posvećenosti same Vlade i njenoga tima, ali i svih aktera koji učestvuju ekonomskom životu Crne Gore“, rekao je premijer i istakao ozbiljnu reputaciju naše države na globalnom finansijskom i ekonomskom tržištu. 

U prilog tezi o uspješnosti ekonomske politike, predsjednik Vlade je kazao da je smanjen poreski dug za preko 190 miliona eura u odnosu na 1. januar 2017 godine, a istovremeno je po osnovu reprograma poreskog duga naplaćeno do devetog mjeseca ove godine 58 miliona eura.

„Plan nam je da iduće godine naplatimo između 15 i 20 miliona eura. Stabilizovali smo naše finansije lokalnih samouprava, smanjili smo dug lokalnih samouprava za preko 11 miliona eura i sada lokalne samouprave redovno izmiruju svoje obaveze po zakonu. Istovremeno smo naplatili preko 260 miliona eura novih izvornih prihoda u okviru toga 160 miliona eura više od planiranog. Naš Kapitalni budžet, kao najsnažnija razvojna komponenta Vlade ove tri godine je iznosila preko 850 miliona eura“, rekao je predsjednik Marković i dodao da prostora za novi pomak i kvalitet ima.

Duško Marković - Intervju Televiziji CG

Kritike da rast ne doprinosi ozbiljnom razvoju ekonomije, premijer je okarakterisao apsolutno nerazumljivim, primitivnim i bizarnim. Podsjetio je da je za dvije i po godine smanjena stopa nezaposlenosti za preko osam odsto.

„Dakle, mi smo u martu 2017. godine imali stopu nezaposlenosti 22,7%. U januaru 2017. godine broj zaposlenih je bio 177.000 u Crnoj Gori. Krajem devetoga mjeseca [2019. godine] stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je 14,3%, a broj zaposlenih krajem septembra u Crnoj Gori je preko 205.000, s tim što smo u avgustu imali broj zaposlenih 215.000“, rekao je premijer Marković.

Komentarišući ljetnju turističku sezonu, premijer je rekao da je ona bolja od prošlogodišnje koja je bila rekordna, a da kada je u pitanju zimska turistička sezona snažan doprinos treba da da izgradnja skijališta na Bjelasici koje obuhvata pet opština, Kolašin,  Mojkovac,  Bijelo  Polje,  Berane,  jednim  dijelom  i  Rožaje. 

"To  će  povezati  ne  samo  turistički  nego  i  ukupni  ekonomski  potencijal  i  to  će  imati  nemjerljive benefite. Ski centri na Sjeveru neće imati samo funkciju zimi kada je snijeg. Oni će čak imati veći 

potencijal ljeti zbog toga što su naše planine bogate jezerima, rijekama, predivnim potocima,  veoma su lako dostupne i izazovne su za turiste.", kazao je Marković dodajući da je ineteresovanje investiora za Sjever raste i da benefiti će biti veliki, i da ih čekuje za već dvije, tri godine. 

Na pitanja o autoputu, premijer je rekao da će prva dionica građevinski biti završena do 30. septembra i da se nada da će do tada naći odgovor i definisati model nastavka druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice.

"Crna  Gora  će  iduće  godine  imati  razloga  da  slavi  jedan  veliki  građevinski  poduhvat  koji  će  donijeti neviđene koristi ne samo ovoj generaciji nego i budućim generacijama. ", kazao je premijer.

Odgovarajući kritičarima na opaske o dužničkom ropstvu, premijer Marković je rekao da će, kada dospije kineski kredit 2021. godine, rata za otplatu biti na godišnjem nivou između 50 i 60 miliona eura. Ukazao je na činjenicu da je Crna Gora za tri godine vratila gotovo 1,5 milijardu eura državnog duga ino kreditorima bez ijednog napora, rizika i dana zakašnjenja.

„Crna Gora je ozbiljna država sa finansijskim i ekonomski potencijalom i ne možemo doći u dužničko ropstvo ne samo po kineskom kreditu nego ni po jednom kreditu“, izričit je premijer Marković.

On je primijertio da Crna Gora ima puno zluradih pojedinaca, kako je kazao, neznavenih u ekonomskom i finansijskom  smislu, ljudi koji prizivaju nesreću, a ne koji se  raduju  radosti. 

"Vlada ne želi da bude dio  tog  okruženja javnog, ne želi da učestvuje u jednom takvom javnom diskursu nego da svakoga dana  radi da naša ekonomija raste po većoj stopi, da su naši prihodi u sljedećoj godini veći nego što  su bili u prethodnoj, da imamo više radnih mjesta nego što smo ih imali u prethodnoj, da rastu  plate, da rastu penzije, naravno, i da se Crna Gora izgrađuje. ", kazao je premijer.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.