Medenica: Jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa ostaje prioritet države
Medenica, Screenshot/TVCG

Dani sudstva

Medenica: Jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa ostaje prioritet države

Sudska nezavisnost je preduslov za očuvanje vladavine prava i osnovna garancija pravičnog suđenja, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na Danima sudstva u Budvi.

Ona je kazala da taj preduslov ima svoje implikacije na gotovo svaki aspekt karijere jednog sudije, od obuke, preko imenovanja i napredovanja, do izricanja presuda.

“Na drugoj strani, država mora obezbijediti adekvatan nivo drugih preduslova za očuvanje nezavisnosti sudija, koji se prvenstveno ogledaju u zaštiti autoriteta suda i sudije i obezbjeđenja njegove finansijske samostalnosti i dostojanstvenih uslova za rad”, rekla je Medenica.

“Dalje jačanje nezavisnosti , nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa ostaje prioritet naše države, ali ne zbog procesa već radi građana. Zato kažemo potvrdno “da” pravilima i standardima svojstvenim evropskim državama, a “ne” prihvatanju testnih i privremenih rješenja radi dobijanja štrika u tabeli”, poručila je Medenica.

Zato traži od sudija podršku.

“Da uprkos svim izazovima na međunarodnom, ali i unutrašnjem planu nastavimo sa svim aktivnosima još žešćim tempom, jer smo se već uvjerili da je pravosudni sistem koji je osnažen evropskim standardima i objektivnim kriterijumima pouzdaniji i kvalitetniji”, zaključila je Medenica.

Glavni izazovi su poštovanje i unapređivanje etičkog kodeksa i primjena evropske prakse, kaže potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

“Sudija mora da ima dostojanstvo i ono ga obavezuje da čovjeka uvijek posmatra kao krajnji cilj, a nikada kao sredstvo. Drugi izazov je da se na valjan način apsorbuju standardi evropskih sudova, prije svih Evropskog suda za ljudska prava i Evropskog suda pravde kroz sudske precedente”, naveo je Pažin.

Izvor: Mina/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.